Veliki problem za lokalne proračune

Pauk u Bruxellesu najavio borbu protiv smanjenja sredstava iz EU fondova

Župan Goran Pauk, koji sudjeluje u radu 136. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u okviru 17. Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu, komentirao je predloženo smanjenje izdataka za kohezijsku politiku i povećanje udjela lokalnog sufinanciranja europskih projekata.

– Smanjenje sredstava za kohezijsku politiku bismo nekako preživjeli. Međutim, kada bi se udio sufinanciranja povećao s 15 na 30 posto, svi bi naišli na jedan veliki problem. Mnogi projekti u Šibensko-kninskoj županiji su realizirani upravo zbog kohezijske politike. Bilo kakav negativni pomak ćemo osjetiti, zato nam ostaje snažno se boriti protiv ovakvog prijedloga, te vjerujem da će Europa imati sluha – kazao je župan Pauk.

Glavna tema konferencije su predloženi višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021.-2027. odnosno kako će se budući proračun EU odraziti na regionalnu i lokalnu razinu, s obzirom na predloženo smanjenje financijske omotnice za kohezijsku politiku.

Naime, Europska komisija je predložila smanjenja izdataka za kohezijsku politiku za oko 10 posto na razini EU-a u razdoblju od 2021. do 2027. Hrvatskoj bi tako u idućem sedmogodišnjem razdoblju na raspolaganju trebalo biti 6 posto manje novca nego u aktualnom razdoblju. Osim toga, mjera koja bi mogla pogoditi manje regije i gradove u Hrvatskoj je prijedlog Europske komisije da buduće projekte Europska unija sufinancira sa 70 posto novca, a zemlje, regije i gradovi u kojem se projekt bude realizirao s 30 posto. Do sada je omjer bio 85 posto – 15 posto.

Župan Goran Pauk nazočio je i otvorenju ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu. Cilj Predstavništva je sinergijska suradnja u realizaciji individualnih i zajedničkih projekata od strateškog interesa za područje svih pet slavonskih županija te održavanje sastanaka s relevantnim dionicima iz EU institucija i predstavnicima RH u Bruxellesu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.