Pauk: Vijest iz UNESCO-a konačno prekida priče o gradnji hotela u kanalu sv. Ante

Dopis Ministarstva kulture u kojem obavještavaju Šibensko-kninsku županiju kako je završen evaluacijski postupak za stavljanje tvrđave sv. Nikole pod UNESCO-vu zaštitu bio je okidač da se ta vijest jučer proširila medijskim prostorom Hrvatske kao gotova stvar.

Naime, po riječima župana Gorana Pauka, evaluatori su predložili da tvrđava sv. Nikole bude zaštićeno kulturno dobro, a u pismu Ministarstva kulture navodi se kako se do sada nije dogodilo da prijedlog evaluatora ne bude prihvaćen.

sv-nikola-unesco-3

– Zato sa stopostotnom sigurnošću možemo reći da će tvrđava sv. Nikole na ulazu u kanal sv. Ante potpasti pod UNESCO-vu zaštitu. Konačnu odluku donijet će UNESCO-v Savjet za baštinu na svom zasjedanju u Krakowu, koje će se održati od 2. do 12. srpnja, potvrdio nam je župan Pauk.

Upis tvrđave sv. Nikole na UNESCO-vu Listu svjetske kulturne baštine znači i širu zaštitu tog prostora.

– Zaštita podrazumijeva i buffer zonu u kojoj se mogu pojaviti samo umjereni komercijalni sadržaji na samom ulazu u tvrđavu, a u sve se to fantastično uklapa i projekt Prezentacijskog centra u uvali Minerska koji smo nedavno aplicirali za sredstva europskih fondova. Naša valorizacija Minerske upravo je na tragu svega toga što se trebalo dogoditi i konačno će biti objavljeno u srpnju, kaže Pauk.

tvrdava-sv-nikola-radovi-291215-17

 

Nije se moga ne prisjetiti ranijih priča o turistifikaciji tog dijela kanala sv. Ante.

– Moram reći kako je, ne tako davno, bilo puno priče o turistifikaciji tog prostora i mogućoj gradnji hotela na području Minerske, a potaknuo ih je DUUDI u vrijeme ravnatelja Mladena Pejnovića. Ta ideja i tada mi je bila skandalozna, a moram podsjetiti kako ju je tada podržao Franko Vidović komentirajući naš projekt Posjetiteljskog centra riječima ‘kako mi tamo planiramo graditi kancelarije za zaposlenike županijske uprave’, podsjetio je Pauk.

sv-nikola-unesco-2

Podsjetimo, postupak kandidiranja tvrđave sv. Nikole za UNESCO-v Popis svjetske baštine inicirala je Republika Italija, a kao ravnopravni partneri uključili su se Hrvatska i Crna Gora, a sama kandidatura obuhvaća kulturna dobra raznovrsnih fortifikacijskih osobitosti u jedanaest gradova. Evaluatorska misija počela je 11. rujna 2016. godine u Veneciji, a u Hrvatskoj je boravila od 13. do 16. rujna prošle godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.