Paušal po krevetu mogao bi skočiti na 1.500 kuna. Šupe se pribojava Burićeve ruke u džepu iznajmljivača

Gradonačelnik opet sprema poklon za pod bor. Nakon udvostručene komunalne naknade, veće cijene odvoza smeća, ovoga puta je to viša boravišna pristojba! Tim riječima osvrnuo se predsjednik županijskog SDP-a i gradski vijećnik Joško Šupe na intervju šibenskog gradonačelnika Željka Burića u Večernjem listu u kojem je, pak, utvrdio kako će Grad ‘dizati boravišnu pristojbu, odnosno prilagođavati cijene ovisno o dijelu Šibenika.’

Naime, sprema se izmjena Zakona o porezu na dohodak, a paušale bi tako određivali Gradovi i Općine. Prijedlog zakona predviđa da taj porez ne bi mogao biti niži od 150 kuna i viši od 1.500. Najčešća boravišna pristojbna, odnosno paušal privatnih iznajmljivača je oko 300 kuna po krevetu. Dakle, cijena bi u najgorem slučaju mogla porasti pet puta. I na takvu ideju se zapravo na Facebooku osvrnuo Šupe koji kaže da je evidentno da će Grad reagirati na promjene i dići cijenu paušala….

– U komentarima gradonačelnika lako je vidjeti da nas čeka novo poskupljenje. Apsolutno sam protiv toga jer ako Grad želi poticati razvoj turizma, onda postoje drugi načini. Ma, sjetimo se samo poskupljenja komunalne naknade prije šest godina. Jesmo li zato dobili išta bolje ceste, puteve i ostalu infrastrukturu – pita se prvi županijski SDP-ovac koji dodaje da će Burić opet gurnuti ruku Šibenčanima u džep.

Burić: Šupe je van svake pameti

Šibenski gradonačelnik spušta loptu na zemlju te poručuje da nema namjeru uzimati novac iz džepova svojim sugrađanima, a Šupine tvrdnje naziva promašenima jer se, kako kaže, pokazalo da je sve što je dosad tvrdio bilo van svake pameti.

– Suvišno je pričati unaprijed. Ali ponovit ću! Ideja je da taj paušal bude regulator apartmanizacije unutar grada. Ako negdje imamo višak apartmana, ako dovodi do sinddroma preopterećenosti, onda naravno u takvim zonama treba ograničiti daljnju apartmanizaciju. S druge strane, gdje nemate broj turista, onda ljudima morate pomoći i stimulirati ih nižom cijenom kreveta – naglašava Burić.

Ideju o promjeni naplate načina paušala, u koji privatnim poduzetnicima spada i boravišna pristojba, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole pozdravlja jer je po njemu normalno da Grad procijeni i na osnovu infrastrukture sam odredi paušal.

– Takav način naplate je, primjerice, normalan u Italiji. Negdje je kriterij kvaliteta pa što je luksuzniji smještaj, plaćaš više. Povećanje nekih nameta ljude na jedan način tjera da ih pokušaju izbjeći. Što da vam kažem? Uvijek će biti crnog tržišta koje je minorno – kazao nam je Karađole te dodao da od boravišne pristojbe turistička zajednica dobije 43 posto neto cijene.

Poguranac u sivu zonu?!

Ipak, najviše će tereta pasti na obiteljske izajmljivače, a nije riječ samo o paušalu, već za 30 tisuća iznajmljivača slijedi rekategorizacija smještaja, ističe Nedo Pinezić, bivši šef Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

– Zapravo se ne želi decentralizirati država, to jest novac. Sad se lokalnim samoupravama poručuje da ako žele više novca, oni dodatno opterete lokalno stanovništvo. Svi troškovi rastu, boravišna pristojba, paušal, svi komunalni troškovi, a to utječe na isplativnost poslovanja. Sezonalnost je vrlo oštra i kratka, a svaki dodatni pritisak gura ljude u sivu zonu – zaključio je Pinezić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.