Pet godina od gata Vrulje: Najesen počinje izgradnja putničkog terminala

Radovi na izgradnji zgrade putničkog terminala na gatu Vrulje počet će u listopadu ove godine, a financiranje će biti osigurano iz europskih sredstava i dijelom kreditom HBOR-a, najavio je danas nakon obilaska Luke Šibenik Anđelko Petrinić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture. Uz ravnatelja Lučke uprave Šibenik, Čedu Petrinu, u obilasku su bili Goran Pauk, šibensko-kninski župan i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Gat Vrulje izgrađen je 2014. godine, a zgrada terminala, kao treća faza, ostala je sojevrsni dug Ministarstva.

– Naša ulaganja u lučku infrastrukturu Šibenika sastoje se od dva dijela – izgradnje pomorsko-putničkog terminala i teretnog dijela luke. S prve dvije faze projekta gata Vrulje u dužini od 510 metara omogućili smo pristajanje brodova na kružnim putovanjima, putničkih brodova i brodova u javnom linijskom pomorskom prometu. Sada slijedi izgradnja zgrade pomorsko-putničkog terminala gdje bi se smjestile sve ustanove u funkciji same luke i prometnog procesa, Carina, Kapetanija, Lučka uprava i druge. U teretnom dijelu Luke Šibenik kreditom HBOR-a za koji je Ministarstvo osiguralo sredstva u trogodišnjem razdoblju krenut će se u izgradnju dijela operativne obale od Rogača do Dobrike i rekonstrukciju cestovne i željezničke obalne infrastrukture u dijelu Luke, kazao je Petrinić.

vrulje5

Vrijednost pomorsko-putničkog terminala na gatu Vrulje je oko šest milijuna eura, a ministarstvo je u svom proračunu osiguralo sredstva za kreditno zaduženje, odnosno za pokriće glavnice i kamata.

– Pomoćnika ministra, župana i gradonačelnika u ovom kratkom obilasku upoznali smo s trenutnom situacijom na putničkom dijelu Luke Šibenik i proveli kroz teretni dio. Zahvalni smo premijeru, ministru i pomoćniku što krećemo nakon sezone u realizaciju projekta pomorsko-putničkog terminala u Šibeniku i također u uređenje dijela teretne luke kako bi i funkcionalno i vizualno izgledala prihvatljivo za naš grad, Čedo Petrina, ravnatelj Lučke uprave Šibenik.

Luka Šibenik, promjenama u vlasničkoj strukturi kutinske Petrokemije, svog većinskog vlasnika, po Petrininim riječima, očekuje još više posla jer se Petrokemija više ne bavi klasičnim uvozom fosfata već proizvoda veće granulacije i kvalitetnijih proizvoda.

– Ovo uređenje teretnog dijela u prvom redu vezano je za aluminij s obzirom da Impol-TLM iz godine u godinu povećava svoje potrebe za tom sirovinom. Općenito je opseg pretovarenih tereta u uzlaznoj putanji uz orjentaciju na kvalitetnije terete, nego prije, dodaje Petrina.

vrulje3

Raniji dolasci ministra Butkovića, a danas i njegovog pomoćnika uskoro će rezultirati vidljivim rezultatima.

– Raniji dolasci ministra Butkovića bili su usred proračuna prošle godine tako da nije bilo baš moguće izreagirati kroz prošlu godinu, ali sada s nestrpljenjem očekujemo realizaciju najava koje smo danas čuli. Ovo je dio Šibenika i šibenske tradicije koji je vrlo bitan u onom gospodarskom dijelu, ali u izglednom dijelu traži poprilično pomaka i ulaganja kako bi i ta vizura bila onakva kakvu ovaj grad zaslužuje, rekao je Pauk.

vrulje2

Katastrofalan izgled šibenske luke za gradonačelnika Burića je rezultat desetljetnog neulaganja na područje Šibenika.

– S obzirom na gospodarski oporavak Šibenika, o turističkom neću ni govoriti, cijelo to područje koje je oko luke je dobilo potpuno drugačiju namjenu, ne samo uređenjem, nego i u svojoj funkcionalnosti. Građani su, mislim naravno na otočane, zaslužili da više ne stoje na otvorenom čekajući brod ili kupujući karte naše naseljene otoke, rekao je Burić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.