Petina stanovništva županije iznad je 65 godina i vodeći brigu o zdravlju još mogu biti korisni društvu

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, koji se od 1991. godine obilježava 1. listopada, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u suradnji sa Medicinskom školom Šibenik u srijedu će za korisnike Cvjetnog doma u Šibeniku organizirati javnozdravstvenu edukativnu akciju.

Kako je Međunarodni dan starijih osoba utemeljen u cilju podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja, uz mjerenja krvnog tlaka i glukoze u krvi, djelatnici Zavoda informirat će korisnike o važnosti zaštite zdravlja u svim životnim razdobljima.

Cilju im je potaknuti pozitivno zdravstveno ponašanje osoba starije životne dobi,  a tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana starijih osoba je ‘Kretanje u budućnost: isticanje talenata, doprinosa i sudjelovanja starijih osoba u društvu’.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije napominju kako je, prema popisu stanovništva 2011. godine, Republika Hrvatska imala 758.633 stanovnika u dobi od 65 i više godina, s udjelom starijih osoba od 17,7 posto u ukupnoj populaciji. Taj udio je u Šibensko-kninskoj  županiji još veći. Prema popisu iz 2011.godine stariji od 65 godina čine 21,8 posto ukupnog stanovništva županije s tim da je 18,3 posto muškaraca i 25,2 posto kod žena u dobi starijoj od 65 godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.