Pokušao začiniti bljutavi aktualac Županijske skupštine

Petrina napao dožupanicu iz SDSS-a: ‘Držite skale pogrešnoj politici HDZ-a koji razara ovu županiju’

Kronološkim presjekom događanja u Jadranskoj banci od 2011. godine, a zatim i svojevrsnim napadom na SDSS-ovu šibensko-kninsku dožupanicu Anju Šimpraga iz redova srpske nacionalne manjine, vijećnik Stipe Petrina pokušao je danas začiniti mlaki aktualni sat Skupštine Šibensko-kninske županije koja se održala u dvorani Studija energetike i obnovljivih izvora energije.

Petrina je svoje opsežno izlaganje otvorio mišljenjem kako bi vijećnici trebali zahvaliti Norveškoj državi koja je omogućila da se Skupština ima gdje održati.

– To je dokaz da mi u 20 godina nismo uspjeli stvoriti uvjete gdje bi se održavale sjednice najvećeg zakonodavnog tijela ove županije – istaknuo je.

A onda se vratio osam godina unatrag i podsjetio vijećnike na sve, po njemu bitne momente u kojima je bilo upitno hoće li Jadranska banka pasti u stečaj ili neće. Kroz svoj govor uporno je napadao župana Pauka, tvrdeći kako je od 2011. pa sve do 2016. godine lagao tvrdeći da neće doći do stečaja. Podsjetio je na pet milijuna kuna kojima je Vodovod i odvodnja dokapitalizirala JABA-u, napominjući kako je riječ o nezakonitom postupku, pa je u konačnici, nakon desetak minuta, upitao Pauka konkretno pitanje.

– Kako objasniti da je HDZ dao dozvolu da Vodovod  baci pet milijuna kuna javnog novca, uključujući novac lokalnih samouprava? Kolike su sada dionice JABA-e – glasilo je pitanje Stipe Petrine upućeno Pauku.

No nije stao na tome. Okrenuo se prema dožupanici Šimpragi, prozivajući je da njezina stranka SDSS ‘već treći mandat drži skale pogrešnoj politici HDZ-a koji već 23 godine razara ovu županiju’.

– Gospođo Anja Šimpraga, molim vas da se prisjetite kad je vijećnik vaše stranke zabranio da izađem iz Skupštine. Politika destrukcije ove županije i hrvatskog nacionalnog korpusa i danas se nastavlja na još perfidniji način podržavanjem kvoruma i većine u Županijskoj skupštini HDZ-u, a vi to podržavate. Nakon napada u Uzdolju vi dajete izjavu za medije u kojoj govorite ‘Zar je bitno što sam Srpkinja, a ne što sam čovjek?’. Ja volim svoje i poštujem tuđe, ali ako vi volite svoje i poštujete moje, za kog boga držite stranu onih koji prave štetu meni, mom nacionalnom korpusu i vama? Mogu razumjeti da podržavate bilo koju opciju, ali ne mogu da za 2 milijuna kuna upropaštavate cijelu županiju, uključujući i vaš nacionalni korpus. Jeste li vi, samo zato da uništite ovu županiju, tu gdje jeste – bile su riječi Stipe Petrine.

Uslijedio je prvo odgovor Pauka koji je Petrini kazao kako je sve što je govorio na prethodnim sjednicama vezano uz JABA-u – istina, jer je stečaj jedno, a sanacija koja se u konačnici dogodila, drugo.

– Cijela vaša litanija je neistinita. JABA nije završila u stečaju i to je jedina istina – kazao mu je župan Pauk.

Ustala je potom za govornicu i dožupanica Šimpraga, objašnjavajući Petrini da se njezina nacionalna manjina mora boriti i iznaći način kako pomoći Srbima u Hrvatskoj.

– Mi vodimo računa kako ćemo izaći iz nedaća, poštujemo ovu državu i živimo u njoj, a radimo na tome da napravimo nešto bolje. Tu smo da razgovaramo, raspravljamo i činimo bolje jedni drugima. SDSS će uvijek zastupati interese srpske nacionalne manjine i željela bih u idućoj godini pokušati da bude još bolje. U duhu Božića želim vam svima sve najbolje – kazala je Šimpraga i otišla s govornice.

Primoštenski načelnik i vijećnik u Županijskoj skupštini ustao je sa stolice i zahvalio joj što je priznala da je dio vladajuće koalicije.

– Onda mi ne dolazite u županijsko Izborno povjerenstvo kao oporbena kvota. Ako vi želite pomoći srpskom narodu i hrvatskom, nemojte podržavati politiku koja evidentno šteti i mom i vašem narodu – zaključio je Petrina prepirku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.