Picula dobio odgovor: ‘Nijedno kazalište neće imati obvezu ukloniti tungsten rasvjetu 2020. godine’

Nijedno kazalište neće imati obvezu ukloniti tungsten rasvjetu u rujnu 2020. niti će upotreba tungsten lampi tada biti zabranjena- odgovorila je zastupniku Toninu Piculi Orsola Irene Mautone iz odjela za energetsku učinkovitost Opće uprave za energetiku Europske komisije.

U svom odgovoru, Mautone pojašnjava da će se tungsten rasvjeta koja je već u trgovinama ili na skladištu, prije datuma primjene revidiranih propisa moći nesmetano kupiti i koristiti. Dodala je da Komisija još uvijek analiza sve pristigle primjedbe i komentare, uključujući i one predstavnika kazališnih i dramskih instituacija.

– Bez obzira na konačan ishod, ostaje činjenica da 2020. neće biti zabranjena tungsten rasvjeta i nijedno kazalište neće biti obvezno zamijeniti tungsten s LED ili nekom drugom vrstom rasvjete – poručio je zastupnik Picula.

Podsjećamo, zastupnik Tonino Picula je osim gđi Mautone, poslao 25. siječnja i službeni upit Europskoj komisiji nakon što su mu se obratili predstavnici kazališnih i dramskih institucija. Zatražio je da Komisija scenske umjetnosti i dalje nastavi tretirati kao izuzetak ili da im se prijelazni rok produlji s dvije na deset godina.

Picula je u pitanju Komisiji poručio da će nova Direktiva pogoditi struku na nekoliko razina:

– Umjetničkoj jer će im oduzeti jedan bitan alat (ne samo tehnološki već i likovno), organizacijskoj jer nemaju dovoljno vremena educirati osoblje i financijskoj jer je cijena i tri do četiri puta veća u odnosu na klasičnu rasvjetu te će u vrlom kratkom periodu iziskivati više milijuna eura ulaganja. Uz sve navedene štetne posljedice eventualnog donošenja zabrane tzv. tungsten rasvjete, tungsten žarulja i LED žarulja međusobno se razlikuju po likovnim značajkama, a naročito po načinu na koji reproduciraju boje scenografije, kostima, ljudskog lica.

Naglasio je da u tom pogledu LED žarulja još uvijek ne može zamijeniti tungsten što će rezultirati lošim kazališnim oblikovanjem i siromašnijom produkcijom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.