Picula: ‘Hrvatska ima problem s nakupljanjem morskog otpada, posebice na jugu’

Vjerojatno najintrigantnija izložba u Europskom parlamentu, s eksponatima otpada koji je pronađen u europskim morima i znanstvenim projektima koji se bave čišćenjem morskog otpada, otvorena je danas u Bruxellesu zbog podizanja svijesti javnosti o opasnosti tog globalnog problema.  Izložbu „Ocean Plastics Lab“ organizirala je Međuskupina za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA), a otvorio ju je potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula.

– Iako je problem zagađenja mora globalno prepoznat, ova izložba koja bez imalo uljepšavanja prikazuje morski otpad, vrlo nas slikovito podsjeća da je izazov u rješavanju tog problema iznimno velik! Osim podsjećanja na opseg problema, ona je upozorenje što se sve može i mora učiniti. Moramo se udružiti, uključiti dionike sa svih razina i što prije osloboditi naše oceane i mora od otpada- poručio je zastupnik Tonino Picula te iznio zabrinjavajuće statistike.

SEARICA ovaj tjedan organizira niz aktivnosti kako bi upozorila da se godišnje u mora diljem EU, otpušta između 150 i 500 000 tona otpada! Svake se godine u Europi generira oko 25,8 milijuna tona plastike, a samo je 30 posto tog otpada reciklirano.

Zastupnik Picula na otvorenju izložbe

– Hrvatska također ima problem s nakupljanjem morskog otpada, posebice na jugu (Mljet, Pelješac), gdje su naše obale zagađene svakih nekoliko tjedana, ovisno o vremenskim uvjetima i morskim strujama. Kao Međuskupina smo stoga podržali ambiciozni europski program za rješavanje globalnog izazova plastičnog zagađenja, organizirali smo niz konferencija te bili domaćin ove izložbe koja je ranije bila izložena u Parizu i Milanu, a nakon Bruxellesa putuje u Washington i Ottawu na summit G7 zemalja. Radit ćemo na tome da podignemo svjesnost o ovom velikom problemu, ali i nuditi moguća rješenja- poručio je zastupnik Picula.

Zastupnik Picula na otvorenju izložbe s ostalim predstavnicima Međuskupine

Aktivnosti se nastavljaju sutra kada će zastupnik Picula moderirati panelom posvećenom upravo pitanju otpada na otocima. Zastupnik će također potpisati Povelju za održivo upravljanje resursima i kružno gospodarstvo koja za cilj ima smanjenje proizvodnje otpada od strane turista i pružatelja turističkih usluga, poboljšanje upravljanja otpadom koji je generiran turizmom, uključivanje svih relevantnih lokalnih i regionalnih dionika u zajedničke aktivnosti te podizanje svijesti građana i turista o smanjenju morskog otpada i odgovornom ponašanju.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.