Picula uložio amandman kojim je dobio 2 milijuna eura za otoke

arhiva

Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, podnio je amandman u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’ unutar Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju.

– Vrlo sam sretan što je odobren projekt koji sam s dvoje kolega iz Međuskupine predložio još lani u kolovozu, a ovo je vrlo opipljiv rezultat – iz ovogodišnjeg proračuna dodijeljeno nam je 2 milijuna eura, kazao je Picula.

Zastupnici Tonino Picula, Alfred Sant i Michela Giuffrida ističu kako je cilj tog projekta učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije i uzorima za rješenja na europskoj razini. Sredstva za tu namjenu bit će dodijeljena u sljedeće dvije godine.

– Krajnji cilj je pomoći otocima da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom, istaknuo je zastupnik Picula.

Zastupnik napominje da će u okviru ove akcije biti uspostavljen Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum). Preko njega će se pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke.

Forum će biti osnovan tijekom otočne konferencije na Kreti, pripremnog događaja s ključnim dionicima za njegovo djelovanje, nakon čega slijedi follow-up u Bruxellesu ili Bonnu u drugoj polovici 2017. godine.

Posebna osjetljivost na klimatske promjene potaknula je EU otoke na trajnu suradnju dok će Komisija posebno raditi sa zemljama članicama i otočnim lokalnim vlastima uključenima u projekt.
Picula je ovime iskoristio zastupničku mogućnost da jednom godišnje predloži akcije koje prolaze evaluaciju Europske komisije i zatim se o njima glasuje u Europskom parlamentu.

Naš cilj je uhvatiti se u koštac s najozbiljnijim problemima s kojima se otoci suočavaju, dodaje Picula.

– Izazova je mnogo, uključujući ograničenu dostupnost resursa i usluga, izoliranost, visoku ovisnost o uskom rasponu gospodarskih aktivnosti, te vrlo malim unutarnjim tržištima, istaknuo je Picula koji na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata. Međuskupina Europskog parlamenta gdje je zadužen za otoke, okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.