Piculini amandmani usvojeni: Građani EU zaslužuju jednak pristup prometnoj infrastrukturi

arhiva

Svi građani EU zaslužuju jednak pristup prometnoj infrastrukturi, a oni koji žive u zemljopisno zakinutim područjima zaslužuju bolje šanse za održivi razvoj“, poručio je zastupnik Tonino Picula u raspravi o promicanju održivog prometa i uklanjanju uskih grla u Bruxellesu. Na tom je izvješću Picula radio kao izvjestitelj u sjeni u ime S&D-a i usvojeni su svi njegovi amandmani.

 

Kao potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, posebno se založio za njih, pa je u amandmanima pozvao da se pri određivanju prioriteta ulaganja u većoj mjeri uzmu u obzir teritorijalne posebnosti i poveća financijska potpora za otočne regije, planinska ili pogranična područja:

– Adekvatna prometna povezanost znači ostvarenje punog potencijala jedinstvenog tržišta i svi dijelovi Unije zaslužuju biti primjereno povezani.

Također je istaknuo da ekonomski gubici zbog nedovoljnog prometnog povezivanja iznose i do 1 posto godišnjeg BDP-a Europske unije.

Podržao je što usvojeno izvješće sadrži prijedloge kojima se dodatno promiču održivost prometnih rješenja – pametna mobilnost, više-modalni i čisti prijevoz te gradska mobilnost kao i sigurnost putnika u prometu. No, dodao je i da moramo razmišljati i o tome kakvu infrastrukturu razvijamo te upozorio da je poseban izazov za Hrvatsku, ali i za EU ulaganje u željezničku infrastrukturu:

– Ona bilježi značajno nižu stopu iskoristivosti raspoloživih fondova. U postojećem financijskom okviru od 7 052 km željezničkih pruga planiranih za obnovu donesena je odluka za 982 km, a od planiranih 628 km novih željezničkih pruga donesena je odluka za samo 16 km.

Picula je još jednom upozorio da bi kohezijska politika morala biti fleksibilnija kako bi specifične potrebe svake regije bile uzete u obzir. Naglasio je da nisu iste okolnosti u izrazito urbanim ili ruralnim područjima, tzv. „regijama koje zaostaju”, kao i regijama s trajnim prirodnim ili geografskim ograničenjima.

– Jedino tako ćemo ostvariti temeljni cilj: unaprjeđenje i ujednačenost funkcioniranja jedinstvenog europskog tržišta olakšavanjem slobodnog protoka robe, ljudi i usluga na cijelom teritoriju EU- zaključio je zastupnik Picula.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.