Plenković u Solarisu: Europski fondovi sredstvo su za hvatanje koraka s razvijenijima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Projekti financirani iz europskih fondova zamašnjak su razvoja Hrvatske i upravo o planovima za sljedeće financijsko razdoblje nakon 2020. godine te o nepravilnostima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova i mogućnostima za brži razvoj putem EU fondova u konvencijskom centru u Solarisu će na Danima regionalnog razvoja i EU fondova razgovarati više od 700 sudionika te brojni ministri hrvatske Vlade i inozemni gosti.

Na konferenciji će, kroz panele i radionice, biti predstavljene aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije, a konferencija je također prilika za razmjenu iskustva u provedbi EU fondova.

solaris1

– Europski fondovi imaju dva temeljna značaja s aspekta Hrvatske. Prvi, da smanjimo unutarnje nejednakosti u pogledu razvijenosti naših županija i naših krajeva, a drugi je da u što kraćem roku dosegnemo razvoj onih drugih članica EU čije su regije ili iz drugih razloga gospodarski razvijenije ili su kroz više godina koristile benefite kohezijske politike EU-a. Hvatanje koraka je cilj svih vaših napora i cilj Vlade, rekao je, otvarajući skup, premijer Andrej Plenković.

Konkurentnost, inovacije, digitalizaciju i investicije Plenković je izdvojio kao četiri temelja četvrte industrijske revolucije i zbog njih naši projekti, rekao je, moraju uzimati u obzir širu, globalnu sliku.

– Za uspjeh u tomu potrebne su nam zdrave javne financije, a mi smo to uspjeli prošle godine. Suficit opće države bio je 2,7 milijarde kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine 1,6 milijarda kuna. To je već trend, to su poruke i to nije slučaj. To je plod našega gospodarskog rasta i investiranja ovim što vi svi skupa radite, a to je korištenje europskih sredstava koja predstavljaju 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj u ovom trenutku. Možda čak i previše, ali mi jesmo zadnja članica EU kojoj upravo ta injekcija treba danas i sad, naglasio je Plenković.

plenkovic solaris2

Domaćin skupa u šibenskom Solarisu, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, istaknula je kako su novim zakonskim mjerama ostvarili velik zamah u korištenju fondova EU, a regionalnom razvoju osigurali ravnomjernost i održivost.

– Važno je napomenuti da smo izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju osigurali usklađivanje prioriteta razvoja državne i regionalne razine, a transformacijom razvojnih agencija u javne ustanove i regionalnog koordinatora omogućili smo korištenje europskih sredstava tehničke pomoći u cilju pripreme projektne dokumentacije, stvaranja zaliha kvalitetnih projekata te lakšeg i bržeg pristupa korisnicima EU sredstava, rekla je ministrica Žalac.

solaris2

Svim sudionicima Dana regionalnog razvoja i EU fondova uvodno su se obratili i gradonačelnik Šibenika Željko Burić i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Hvala ministrici Žalac što je odabrala Šibenik za ovaj susret jer mislim da je ovaj grad najbolji primjer kako europski novac mijenja oblik i sadržaj pa i vizure jednog grada. Grada koji je primjer kako iz bivših vremena realsocijalizma i neprepoznatljivosti se mijenja nakon Domovinskog rata i struktura, i gospodarstvo, i turizam. Upravo europskim novcem smo to promijenili kada smo uložili u naše povijesno, kulturno i nacionalno nasljeđe. Rezultat je razvoj turizma, a ja kao medicinar volim kazati da je to bila sjajna premosnica. Turizmom smo postigli i gospodarski napredak, naglasio je Burić.

solaris3

Župan Goran Pauk istaknuo je kako je Šibensko-kninska županija dokazala sposobnost i u pripremi i u provedbi europskih projekata u svim svojim gradovima i većini općina.

– Sve su to projekti putem kojih želimo dati podršku gospodarstvenicima, poduzetnicima, poboljšati obrazovanje i olakšati zapošljavanje naših mladih budućih stručnjaka. Uska suradnja s aktualnom Vladom omogućila nam je nekoliko bitnih koraka u ravnomjernom razvoju. Razvojnim sporazumom, o kojem će ovdje biti riječi, regionalnoj razini se operativno olakšava povlačenje sredstava iz europskih fondova za velike strateške projekte, a oni su pokretač gospodarskog razvoja. Europska sredstva koja su nam na raspolaganju esencija su regionalnog razvoja, posebno za one dijelove Hrvatske koji u gospodarskoj razvijenosti odstupaju od onih naprednih, rekao je Pauk.

solaris9

solaris4 solaris5 solaris6 solaris7 solaris8


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.