Plenković u Solarisu: Europski fondovi sredstvo su za hvatanje koraka s razvijenijima

Projekti financirani iz europskih fondova zamašnjak su razvoja Hrvatske i upravo o planovima za sljedeće financijsko razdoblje nakon 2020. godine te o nepravilnostima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova i mogućnostima za brži razvoj putem EU fondova u konvencijskom centru u Solarisu će na Danima regionalnog razvoja i EU fondova razgovarati više od 700 sudionika te brojni ministri hrvatske Vlade i inozemni gosti.

Na konferenciji će, kroz panele i radionice, biti predstavljene aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije, a konferencija je također prilika za razmjenu iskustva u provedbi EU fondova.

solaris1

– Europski fondovi imaju dva temeljna značaja s aspekta Hrvatske. Prvi, da smanjimo unutarnje nejednakosti u pogledu razvijenosti naših županija i naših krajeva, a drugi je da u što kraćem roku dosegnemo razvoj onih drugih članica EU čije su regije ili iz drugih razloga gospodarski razvijenije ili su kroz više godina koristile benefite kohezijske politike EU-a. Hvatanje koraka je cilj svih vaših napora i cilj Vlade, rekao je, otvarajući skup, premijer Andrej Plenković.

Konkurentnost, inovacije, digitalizaciju i investicije Plenković je izdvojio kao četiri temelja četvrte industrijske revolucije i zbog njih naši projekti, rekao je, moraju uzimati u obzir širu, globalnu sliku.

– Za uspjeh u tomu potrebne su nam zdrave javne financije, a mi smo to uspjeli prošle godine. Suficit opće države bio je 2,7 milijarde kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine 1,6 milijarda kuna. To je već trend, to su poruke i to nije slučaj. To je plod našega gospodarskog rasta i investiranja ovim što vi svi skupa radite, a to je korištenje europskih sredstava koja predstavljaju 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj u ovom trenutku. Možda čak i previše, ali mi jesmo zadnja članica EU kojoj upravo ta injekcija treba danas i sad, naglasio je Plenković.

plenkovic solaris2

Domaćin skupa u šibenskom Solarisu, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, istaknula je kako su novim zakonskim mjerama ostvarili velik zamah u korištenju fondova EU, a regionalnom razvoju osigurali ravnomjernost i održivost.

– Važno je napomenuti da smo izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju osigurali usklađivanje prioriteta razvoja državne i regionalne razine, a transformacijom razvojnih agencija u javne ustanove i regionalnog koordinatora omogućili smo korištenje europskih sredstava tehničke pomoći u cilju pripreme projektne dokumentacije, stvaranja zaliha kvalitetnih projekata te lakšeg i bržeg pristupa korisnicima EU sredstava, rekla je ministrica Žalac.

solaris2

Svim sudionicima Dana regionalnog razvoja i EU fondova uvodno su se obratili i gradonačelnik Šibenika Željko Burić i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Hvala ministrici Žalac što je odabrala Šibenik za ovaj susret jer mislim da je ovaj grad najbolji primjer kako europski novac mijenja oblik i sadržaj pa i vizure jednog grada. Grada koji je primjer kako iz bivših vremena realsocijalizma i neprepoznatljivosti se mijenja nakon Domovinskog rata i struktura, i gospodarstvo, i turizam. Upravo europskim novcem smo to promijenili kada smo uložili u naše povijesno, kulturno i nacionalno nasljeđe. Rezultat je razvoj turizma, a ja kao medicinar volim kazati da je to bila sjajna premosnica. Turizmom smo postigli i gospodarski napredak, naglasio je Burić.

solaris3

Župan Goran Pauk istaknuo je kako je Šibensko-kninska županija dokazala sposobnost i u pripremi i u provedbi europskih projekata u svim svojim gradovima i većini općina.

– Sve su to projekti putem kojih želimo dati podršku gospodarstvenicima, poduzetnicima, poboljšati obrazovanje i olakšati zapošljavanje naših mladih budućih stručnjaka. Uska suradnja s aktualnom Vladom omogućila nam je nekoliko bitnih koraka u ravnomjernom razvoju. Razvojnim sporazumom, o kojem će ovdje biti riječi, regionalnoj razini se operativno olakšava povlačenje sredstava iz europskih fondova za velike strateške projekte, a oni su pokretač gospodarskog razvoja. Europska sredstva koja su nam na raspolaganju esencija su regionalnog razvoja, posebno za one dijelove Hrvatske koji u gospodarskoj razvijenosti odstupaju od onih naprednih, rekao je Pauk.

solaris9

solaris4 solaris5 solaris6 solaris7 solaris8

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.