Četverovalentno cjepivo

Počelo cijepljenje protiv gripe, osigurano 2.000 doza više nego laniFoto: Duško Jaramaz/Pixsell
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cijepljenje protiv sezonske gripe počelo je danas u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Šibensko-kninskoj županiji, a ove je godine Hrvatski Zavod za javno zdravstvo nabavio četverovalentno cjepivo protiv gripe koje će biti besplatno za iste kategorije kao i dosadašnjih godina.

– Ovog puta smo naručili više doza nego lani, točnije 10 tisuća doza cjepiva. Proše godine naručili smo 8.040 doza, a potrošeno je 7.900 – kazala nam je Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije te potvrdila kako je počela distribucija cjepiva po ambulantama.

Ovogodišnje cjepivo je četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B.

Podsjetimo, prošle je godine prijavljeno 61.206 oboljelih te 107 smrti od gripe.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama za koje je osigurano besplatno cijepljenje moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.