Aglomeracija u središtu grada

Počinju najveći radovi u povijesti Šibenika: Strojevi će raskopati Ulicu kralja Zvonimira, izbjegavajte vožnju u centar

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ulica kralja Zvonimira od ponedjeljka će biti zatvorena za sav promet zbog početka radova na projektu Aglomeracija Šibenik. Radovi na postavljanju novog kanalizacijskog i vodovodnog sustava, optičkih i elektro kabela na glavnoj prometnici u Šibeniku značit će kompletno preusmjeravanje prometa na sporedne ceste, o čemu su na današnjoj konferenciji za medije izvijestili predstavnici Vodovoda i odvodnje Šibenik kao nositelja projekta te predstavnici Grada Šibenika.

– U ponedjeljak krećemo s rekonstrukcijom u Ulici kralja Zvonimira i to od Kronjinog magazina do Petrola. Promet Ulicom kralja Zvonimira za to će vrijeme biti zatvoren. Naime, zbog tehničkih uvjeta rada nemoguće je dozvoliti djelomično odvijanje prometa, s obzirom da položaj i dubina instalacije u zemlji ne omogućavaju kopanje samo jedne strane. Kanal je dubok do pet metara, a cijevi promjera većeg od metra. Nakon što odradimo tu dionicu, početkom listopada krećemo s radovima od kazališta do Zadarske ulice – izvijestio je direktor Vodovoda Frane Malenica.

Kada radovi od Miminca do Zadarske ulice budu gotovi, započet će radovi prema Domu zdravlja, nakon čega slijedi posljednja faza radova u Ulici kralja Zvonimira, i to od Doma zdravlja do Kronjinog magazina.

– Ovo je jedan od najvećih projekata u povijesti grada Šibenika. Nije to samo rješavanje problema vodoopskrbe, kanalizacije i spajanje na pročistač, to je i glavni infrastrukturni projekt grada koji daje realne osnove za daljnju budućnost Šibenika, i toga građani moraju biti svjesni. Dosad je uvijek postojalo alternativno prometno rješenje budući da se radilo u zonama s malim brojem stanovništva, ali sada projekt Aglomeracija ulazi u svoju najveću fazu u kojoj će radovima biti obuhvaćene 23 ulice. Dakle ulazimo u samo središte grada od Ulice kralja Zvonimira do Meteriza gdje ne postoji idealni alternativni prometni pravac. Zato ćemo građane konstantno informirati o drugim prometnim pravcima kako bi omogućili bolju protočnost prometa. Apeliramo na korištenje magistrale i sporednih ulaza u grad – poručio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Ukratko, sljedeće dvije i pol godine područje Grada Šibenika će biti raskopano kako bi u konačnici stanovništvo dobio 51 kilometar nove kanalizacijske mreže u četiri naselja i Šibeniku, a bit će rekonstruirano oko 35 kilometara vodovodne mreže.

– Pored toga, radi se 11 novih crpnih stanica, šest u Brodarici i pet u Zablaću te rekonstrukcija crpne stanice u Mandalini s tlačnim kolektorom od crpne stanice do uređaja za pročiščavanje – izvijestio je Malenica.

Svjesni su, poručuju gradonačelnik Burić i njegov zamjenik Danijel Mileta, obujma radova i problema s kojima će se građani svakodnevno susretati, pa će zato biti otvorena i posebna web stranica na kojoj će na dnevnoj bazi izvještavati građane o prometu i tijeku radova, a na njoj će Šibenčani moći davati primjedbe i eventualne savjete kako olakšati život tijekom trajanja radova.

– Na Ulici kralja Zvonimira radovi će se odvijati u etapama do šestog mjeseca i kroz tu ulicu neće se moći proći do centra grada. Javni prijevoz također će se susresti s problemom, jer će morati ići dužom dionicom preko Jadranske magistrale, ulaziti na Bioce i skretati na tržnicu. Put će biti osjetno duži, a morat ćemo i redefinirati određene linije. Stoga savjetujemo svim građanima da razmotre i druge mogućnosti dolaska u grad te da parkirna mjesta u gradu prepuste stanarima tih ulica, jer će njima ipak biti najteže. Bit će negodovanja, bit će teško, ali molimo građane za strpljenje i razumijevanje, jer ćemo narednih devet mjeseci itekako osjetiti ono što se radi – govori Mileta.

Nakon što radovi u nadležnosti Vodovoda budu gotovi, Grad će duž cijele Ulice kralja Zvonimira postaviti novi nogostup, kod kazališta novo autobusno ugibalište, izmijenit će javnu rasvjetu, rekonstruirati križanje kod Kronjinog magazina i Doma zdravlja i tako dalje.

Kako je, podsjetimo, natječaj za izvođača tih radova prethodno poništen budući da je na njega pristigla tek jedna ponuda koja je premašila financijski limit, Grad će sljedeći tjedan otvoriti nove ponude i odabrati izvođača tih radova.

Više policije na cestama tijekom trajanja radova

Šibenski policajci bit će maksimalno angažirani u nadziranju prometa za vrijeme trajanja radova, najavio je Darko Belak, policijski službeni za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa iz Policijske uprave šibensko-kninske.

– Uloga policije bit će da pomognemo i maksimalno se angažiramo kako bi olakšali svakodnevni život građana. Pojačat ćemo aktivnosti kako bi omogućili nesmetano odvijanje prometa, a ukoliko utvrdimo da na određenim lokacijama dolazi do nepoštivanja prometnih propisa, bit ćemo prisiljeni poduzimati i represivne akcije. Još jednom apeliramo na građane da poštuju privremenu prometnu signalizaciju i maksimalno koriste druge prometne pravce te izbjegavaju uži prostor grada – riječi su Belaka.

Počinju i radovi u Jadrtovcu i na Brodarici

Uz radove u centru grada, u sklopu projekta Aglomeracije otvaraju se i nove dionice radova na području Brodarice, Zablaća i Jadrtovca.

– Pri kraju smo radova od mosta do ulaza u Jadrtovac dovršeni i krećemo s mrežom u samom naselju Jadrtovac. U ponedjeljak ćemo zatvoriti jedan trak na Jadranskoj magistrali na dijelu poviše Brodarice, pa će promet na toj dionici biti reguliran semaforima. Što se tiče ostatka grada, radimo i Mariborsku ulicu koja će biti gotova do kraja godine – poručio je Frane Malenica.

Naposlijetku, s obzirom da su Hrvatske ceste za kraj godine najavile početak radova na 34 milijuna kuna vrijednom čvoru Rokići, dogradonačelnik Danijel Mileta izvijestio je kako gradnja de facto neće utjecati na promet koji se odvija na tom dijelu magistrale, a radovi u Ulici kralja Zvonimira bit će gotovi prije nego Rokići uđu u najkritičniju fazu izgradnje, pa bi se na taj način izbjegao potpuni prometni kolaps na području grada.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.