Podignuta optužnica: Kike Curavić skupljao novce za zaron na Južni pol na koji nikad nije otišao

Protiv ronioca Kristijana Curavića riječko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu  kojom mu stavljaju na teret da je izradio lažni račun na iznos od skoro 50 tisuća kuna kako bi pravdao sredstva dobivena od crikveničke Turističke zajednice za projekt zarona na Južnom polu koji nikad nije realizirao, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o projektu ‘South Pole Abyss – Against Global Warming’, u sklopu kojega bi trebao izvesti spektakularan zaron na dubini većoj od sto metara, na Južnom polu, a na prezentaciji projekta bili su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac koji su ga podržali.

Bila je to vijest koja je preplavila medije u ožujku 2008. godine.

– Ovo što će učiniti Kike Curavić poruka je jedne male Hrvatske – da je odgovorna i da je i ona čimbenik u očuvanju okoliša”, rekao je tada Primorac, dodajući kako će Curavić i njegov tim dobiti i financijsku potporu ministarstva. Istaknuo je da osobe koje postižu vrhunske rezultate, poput Kristijana Curavića, na neki način zadužuju Hrvatsku jer je predstavljaju u svijetu. “Ovo što činite iskorak je koji sve nas čini ponosnima- dodao je Primorac, obraćajući se Curaviću.

Ronilac je u svibnju 2008. najavio i prezentaciju projekta u Sjedinjenim Državama, na kojoj  su trebale prisustvovati filmske zvijezda, a očekivao je i razgovor s bivšim potpredsjednikom i dobitnikom Nobelove nagrade Alom Goreom.

Kako se radilo o jednom od najskupljih projekata u povijesti, Curavić je istaknuo da su mu potrebna sponzorstva ne samo hrvatskih, nego i svjetskih institucija i tvrtki. Dio novca od sponzorstava jest stigao, no zaron se nikada nije dogodio.  Primorsko-goranska županija tražila je povrat novca preko tamošnje Turističke zajednice, ‘posrednika’ u projektu, međutim novac im nije vraćen, piše Slobodna Dalmacija.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, nakon provedenog istraživanja, 30. listopada 2017. podiglo je optužnicu pred Općinskim sudom u Rijeci protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz članka 312. stavak 2. Kaznenog zakona. Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je u razdoblju od prosinca 2010. do ožujka 2011., kao odgovorna osoba pravne osobe sa šibenskog područja, izradio lažan račun na novčani iznos od 47.970,00 kuna, sve kako bi pravdao financijska sredstva dobivena od Turističke zajednice Grada Crikvenice za projekt ‘Južni pol’. Takav račun i izvješće je Turistička zajednica Grada Crikvenice proslijedila Primorsko-goranskoj Županiji.

– Uvidom u dopis Kristijana Curavića od 13. listopada 2011., upućen Upravnom odjelu za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu PGŽ, vidljivo je kako isti predstavlja svoj projekt ‘Južni pol’, te kako je projekt podržan od predsjednika Stjepana Mesića, MZOS-a, Fonda za zaštitu okoliša, Kraljevine Norveške, SAD-a i mnogih drugih. Ukupna vrijednost projekta iznosi osam milijuna eura, planira se da će 80 posto financirati inozemni sponzori, dok će preostalih 20 posto financirati hrvatske tvrtke i institucije. Stoga poziva PGŽ da se pridruži u realizaciji projekta financijskom pomoći u iznosu od 200 tisuća kuna. Uvidom u ugovor o sufinanciranju troškova projekta “Južni pol” proizlazi kako su PGŽ te TZ Grada Crikvenice, kao korisnik i nositelj poslova na organizaciji i provedbi projekta, zaključili predmetni ugovor temeljem zaključka župana od 23. travnja 2009. – navodi se u Odvjetništvu.

Kristijan Curavić je za Slobodnu Dalmaciju komentirao je kako za sve informacije postoje državne institucije, a on svoji energiju i vrijeme koristo na ‘ekologiju i more koje volim i trudim se štititi ga’. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: arhiva

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.