Policija i umjetnici zajedno u borbi protiv zla: U Prevarenima su ‘zlatnim Šibenčanima’ pokazani trikovi varalica

Edukativna kazališna predstava Prevareni, u sklopu preventivnog policijskog programa ‘Dan kao san’, napunila je jučer šibensko kazalište. Mahom su to bili građani treće životne dobi, odnosno oni preko 60 godina, a riječ je o predstavi koja se obraća upravo njima te ih je educirala o tome kako djeluju raznorazni prevaranti i džepari.

Cilj tog edukativno-preventivnog programa je, kako je istaknuo načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić, senzibiliziranje građana o sigurnosnim problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

– Jako je važno samozaštitno ponašanje kako građani zlatne životne dobi ne bi postali mete raznih prevaranata, a samim time i žrtve kaznenih djela. Ujedno ovim programom progovara se i o drugim svakodnevnim životnim rizicima koji se tiču sigurnosti, zdravlja, kao i važnosti socijalnog uključivanja u koheziju jedne zajednice. Program je namijenjen senzibilizaciji cjelokupne javnosti, a posebice s vulnerabilnim skupinama kao što su osobe starije životne dobi te osobe s invaliditetom – kazao je Kostanić koji se u govoru pohvalio da upravo na današnji dan ulazi u 61. godinu, odnosno u zlatno životno doba.

Jeftini masažeri koji jako skupo koštaju

Starije osobe, veli, imaju najviše iskustva i mudrosti, ali puno prijetnji ih može čekati, pa čak i na kućnom pragu. Oni su često žrtve kaznenih dijela, najviše s područja imovinskog kriminaliteta, raznih prevara i krivotvorenja.

– Tu spadaju i ti famozni masažeri koje im prodaju i po tri puta skupljoj cijeni, ili im na taj način odvraćaju pažnju dok im kradu po stanu. Često takve krađe ni ne prijavljuju jer je ih je sram što su prevareni, čime i nama u policiji otežavaju posao – rekao je načelnik šibensko-kninske policije.

Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije, dodala je da je riječ o preventivnom projektu usmjerenom na građane zlatne dobi. Upravo tu ranjivu skupinu, napominje, policija želi osnažiti samozaštitnim vještinama kako ne bi postali žrtve prevara i mete različitih prevaranata i varalica.

– Hrvatska kao nacija spada u najstarije države Europe, a prosječna dob je 42 godine. Utvrdili smo da su čak 22 posto žrtava imovinskog kriminaliteta osobe s preko 60 godina i zato smo krenuli u ovu preventivnu akciju. U sklopu programa smo organizirali edukativnu predstavu u aranžmanu profesionalnih glumaca koja se zove Prevareni – objasnila je Veber.

Predstava se bavi slučajevima iz stvarne prakse te su starije osobe mogle naučiti kako se zaštiti od prevaranata, bilo da im netko zvoni na vrata, prodaje medicinske uređaje, nudi masažu, ili da se netko predstavlja kao službena osoba, predstavnik banke, osiguranja ili policajac.

– Dajemo upute kako i na koji način se zaštititi, a dotakli smo se i džeparenja te građane starije dobi naučili kako da čvrsto čuvaju svoje novčanike – rekla nam je Veber.

Glumica koju je pokralo

U vrlo zanimljivoj i edukativnoj predstavi jednu od glavnih uloga ima i Ankica Dobrić, poznata hrvatska glumica kojoj je iznimno drago što može raditi nešto za starije osobe. Prisjetila se i da je predstava Prevareni bila zadnja glumačka rola pokojnog kolege Ive Gregurevića s kojim je rado dijelila kazališne daske.

– Predstava treba biti edukativna, ali ne može samo biti takvog tipa jer mora imati i malo duhovitosti i kritike. Trebalo bi puno više raditi ovakvih programa za starije ljude kako bi naučili da ne puštaju nikog na vrata, da se paze na internetu jer su oni zapravo bespomoćni. Znam slučaj da je jedna gospođa na sebe stavila fini nakit, uredila se, išla ulicom, a onda joj je lopov to sve potrgao – ispričala nam je poznata glumica.

Zato je, kaže, i sretna što nešto može u tom smislu napraviti kroz svoje zanimanje, odnosno kroz glumu. Ljude, dodaje, uveseljava, ali im i šalje poruku.

– Ja sam starije dobi i mislim da sve znam, ali nedavno mi se dogodilo nešto slično onome što sam glumila. Sjedila sam za stolom s još dva prijatelja, a torba mi je bila na trećem stolcu i pravi lopovi su ukrali torbu da nitko od nas troje to vidio – iskrena je bila glumica koja je poručila da čovjek stalno mora biti na oprezu.

Uživanje u prekrasnom svijetu

Za glazbenu podlogu bio je zadužen Dejan Kuzmanoski, šibenski pijanist, koji je naposljetku otpjevao prekrasnu pjesmu Louisa Armstronga ‘What a wonderful world’. Slučajno je, veli, upao u cijelu priču oko predstave, a u tom projektu se spojila njegova ljubav prema glazbi, kao i njegova ljubav prema poštenju.

– Dosad je ovo radio Matija Dedić, ali on je prezauzet pa sam uskočio ja i velika mi je to čast. Dogodila se jako simpatična predstava sa snažnom porukom. Kad ljudi paze, kad se brinu o sebi i ljudima oko sebe, kad vole sebe i vole druge, onda nam ništa ne preostaje nego da uživamo u našem prekrasnom svijetu i zato sam otpjevao tu pjesmu na kraju – zaključio je umjetnik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.