Policija nastoji zaustaviti rastući broj prekršaja zbog kojih se gine na cestama

‘Četiri glavne ubojice u prometu’ bit će na meti pojačane kontrole prometa koju će policija provoditi u dane ovog vikenda posebice u noćnim satima s petka na subotu i sa subote na nedjelju. Cilj akcije je povećanje stanja sigurnosti u prometu na cestama, a posebno smanjenje smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja.

Policija će posebnu pažnju posvetiti i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača, ali i putnika na prednjem i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnom prijevozu djece te nepropisnoj uporabi mobitela i drugim teškim prekršajima, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće.

Osim toga, u ponedjeljka, 22. siječnja od 13 do 19 sati na našem području će se, temeljem statističkih pokazatelja u odnosu na mjesto i vrijeme i okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama, pojačati nadzor i sankcioniranje nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika, kao jednog od najvažnijih elemenata pasivne sigurnosti tih sudionika u prometu, uz prekršaje korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Na nužnost ciljanih preventivno-represivnih akcija upućuju statistički pokazatelji po kojima je na našem području protekle godine zabilježeno ukupno 3.065 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je za 619 prekršaja više nego 2016. godine. Osim toga zabilježen je i veći broj prekršaja nepropisne uporabe mobitela, kojih je tijekom prošle godine zabilježeno ukupno 610, a što je za 184 prekršaja više nego godinu prije.

U akcije pojačanog nadzora prometa bit će uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički,  ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja ove vrste, a i  prometnih nesreća koje imaju teže posljedice.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.