Policija tijekom rujna u akciji ‘Poštujte naše znakove’. Evo što to znači za djecu i vozače

‘Poštujte naše znakove’ naziv je akcije koju će policija diljem Hrvatske, pa tako i na području Šibensko-kninske županije, provoditi tijekom rujna s ciljem zaštite djece u prometu i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, a osobito onih najmlađih.

Policajci će u okviru akcije održavati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola, kao i predavanja na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda kako bi djecu i roditelje upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu, s posebnim osvrtom na korištenje sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje pri prijevozu djece.

– Policijski službenici također će u okviru akcije pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, posebice u vrijeme početka i završetka nastave omogućavajući time nesmetan i što sigurniji dolazak djece u školu kao i odlazak iz škole, kao i dosljedno poduzimanje svih zakonom propisanih mjera prema vozačima koji čine prometne prekršaje, a posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola – priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Akcija je, kako navode, nužna, s obzirom na statističke pokazatelje prema kojima je u prošloj godini na našem području u 1.187 prometnih nesreća sudjelovalo 49 djece, od kojih je njih 10 zadobilo teže, a 39 lakše tjelesne ozlijede, dok je 25 djece prošlo bez ozljeda. Od ukupnog broja djece sudionika u prometnim nesrećama, 13 djece stradalo je kao pješaci. Petero njih je teže, a osam lakše ozlijeđeno, dok je osmero djece stradalo kao biciklisti, od kojih je dvoje teže i šestero lakše ozlijeđeno. Nadalje, 28 djece ozlijeđeno je kao putnici u automobilima, troje teže i 25 je lakše ozlijeđeno.

Podsjetimo, u novu školsku godinu koja počinje danas, u devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, u prvi razred kreće i 409 učenika, a ukupno osnovaca na području grada ima 3.308.

U ponedjeljak počinje škola: Prvašića u Šibeniku tri razreda manje nego lani

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.