Poljoprivrednici, do Stare godine možete podnijeti zahtjev za isplatu potpore za osiguranje

Do 31. prosinca 12 sati poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za isplatu potpore u okviru Natječaja za provedbu podmjere ‘Osiguranje usjeva, životinja i biljaka’, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75 tisuća eura te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni. Intenzitet potpore iznosi do 70 posto prihvatljive premije osiguranja.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju kako korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu potpore, a sve dodatne informacije možete pogledati ovdje. Zahtjev za isplatu potpore smatra se podnesenim kada korisnik dostavi Potvrdu o podnošenju preporučenom pošiljkom ili neposredno u Agenciju za plaćanja.

– Štete od elementarnih nepogoda svake godine sve više rastu. Stoga je Vlada odobrila žurnu pomoć oštećenicima-poljoprivrednicima na području 13 županija u iznosu od 16,7 milijuna kuna i to samo onima kojima je šteta na proizvodnom potencijalu veća od 30 posto. Ne gledajte u nebo, osigurajte svoju proizvodnju, a mi vam sufinanciramo 70 posto police osiguranja. Ne propustite priliku. Na vrijeme ne možete računati, ali možete ublažiti posljedice. Odaziv korisnika ove mjere je u kontinuiranom porastu i povećao se tri puta od 2016. godine što znači da su izmjene koje smo uveli u ovu mjeru bile dobro prihvaćene – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Kako bi dodatno pomogli poljoprivrednicima i povećali broj ugovorenih polica osiguranja, Ministarstvo poljoprivrede promijenilo je način podnošenja zahtjeva za potporu, pa korisnik više ne treba platiti cjelokupnu premiju osiguranja, nego po ugovaranju osiguranja plaća 30 posto premije osiguranja dok 70 posto premije Agencija za plaćanja, nakon administrativne obrade,  izravno plaća osiguravajućoj kući u ime poljoprivrednika, zatimsu smanjili prag gubitka poljoprivredne proizvodnje s 30 na 20 posto, povećali intenzitet potpore na 70 posto, a zahtjev za isplatu potpore poljoprivrednici sada mogu podnijeti tijekom cijele godine.

(FOTO: Ilustracija/Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.