Ukupno dodijeljeno 470 tisuća kuna

Poljoprivrednici potpisali ugovore sa županom : ‘Želja nam je širenje imanja i osiguranje budućnosti’

Župan Goran Pauk i 59 poljoprivrednika potpisali su danas ugovore o subvencijama za 2019. godinu vrijedne oko 470 tisuća kuna.

Među potpisnicima je bio u Marin Franjić iz Općine Ružić koji je dobio potporu od 25 tisuća kuna za proizvodnju sira.

– Mi smo na samome početku što tiče sira jer smo tim krenuli ove godine. Ne zastupamo samo svoje gospodarstvo nego smo predstavnici i šibensko-kninske županije budući da smo od Ministarstva gospodarstva dobili certifikat za proizvodnju i prodaju te moram naglasiti da su naši proizvodi prepoznati širom Lijepe naše. Što se tiče planova za budućnost ukoliko bi prepoznati od strane države imamo u planu graditi i kušaonicu sira, a s obzirom na to da mi je žena bila menadžerica i govori sedam jezika mislim da bi lako dovela turiste u našu malu općinu. Tako bi uz mauzolej Ivana Meštrovića ljudi imali u ponudi nešto za pojesti poput domaćeg sira i pršuta. Tako bi zaokružili priču i osigurali sebi budućnost, ali ne samo nama već možda pojedinim susjedima jer mislimo širiti radnu snagu. Zasad imamo 13 goveda, a proširenje stiže za dva mjeseca tako ćemo u zimu ući s 20 komada i to već prelazi nekakvu ozbiljniju proizvodnju u odnosu na početke kad smo prije godinu dana imali samo jednu kravu. Imamo i nekih petnaestak koza koje držimo zbog tradicije i starih mušterija, a magarci su posebna priča, jer su oni naša velika ljubav, ekološki čistači i održivači terena, a ujedno ih koristimo kad nekome zatreba koja litra magarećeg mlijeka – objašnjava Franjić.

Josip Vatavuk iz mjesta Karalić kraj Drniša bavi se stočarstvom te je dobio subvenciju u iznosu od 14 tisuća za nabavu 40 ovaca.

– Zasad imam 107 grla ovce Pramenke, a subvencija nam puno znači za razvitak sela te planiram još nabaviti mesnu pasminu ovce Angus. U dogledno vrijeme možda i nabavimo kravu pasmine Buša – zaključio je Vatavuk.

Župan Pauk je istaknuo kako su među potpisnicima i 24 mlada poljoprivrednika, dva su obrta, dva trgovačka društva, dvije zadruge i 29 poljoprivrednika po ostalim mjerama te da je u prvom krugu podijeljeno 340 tisuća kuna prvenstveno udrugama, a u drugom krugu  smo izdvojili nešto manje od 470 tisuća kuna.

–  Sredstva po odobrenim zahtjevima su uložena za kupnju 149 ovaca i koza, osam junica, jednog bika pasmine Buša, 12 pčelinjih zajednica, obnovu dvije štale, dva ispusta za stoku, nabavu opreme za mužnju krava, sufinancirali smo nabavu sadnica vinove loze i voća, zatim pripremu terena za podizanje novog ekološkog nasada maslina, opremu za navodnjavanje, nabavu plastenika, tunel i oprema za proizvodnju mikropovrća te za osiguranje stoke i trajnih nasada – kazao je župan Pauk.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.