Oglasila se priopćenjem

Ponovni izbor Slavice Zmijanović nazvala eklatantnim primjerom poremećaja ravnoteže vlasti

Ljiljana Zmijanović, jedna od kandidatkinja za mjesto ravnateljice NP Krka, oglasila se priopćenjem za javnosti povodom odluke ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, koji je po drugi put donio rješenje o imenovanju Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘U svezi još uvijek neformalnih informacija o ponovnom imenovanju gđe. Nelle Slavice za ravnateljicu JUNP Krka na razdoblje od četiri godine, netom po dovršetku postupka pred Upravnim sudom u Splitu, daje se očitovanje kako slijedi.

Iz medija se saznanje kako je ministar Čorić u petak, 26. srpnja 2019. godine, ponovno rješenjem imenovao gđu. Nellu Slavicu za ravnateljicu JUNP Krka, a nakon zaprimanja presude Upravnog suda u Splitu kojom je, kako je poznato, prethodno rješenje, istog sadržaja poništeno.

Saznaje se i to da se u ministarstvu sastalo povjerenstvo za provođenje natječaja i ministru podnijelo ‘izvješće’ o provedenom natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja.

Dalje se kazuje da je, ‘uzimajući u obzir izvješće povjerenstva, ministar, pridržavajući se pravnih shvaćanja i primjedbi suda (ponovno) Slavicu imenovao ravnateljicom na mandatno razdoblje od četiri godine.’

Iz toga se dade razaznati da je povjerenstvo, na temelju identičnog činjeničnog stanja i utvrđenja, donijelo identičnu odluku onoj koja je već jednom poništena.

Znajući da je sud vrlo jasno obrazložio presudu, utvrdio i obrazložio kršenje Zakona o općem upravnom postupku i kršenje Zakona o zaštiti prirode, a zašto je poništeno rješenje, odnosno, da je nejasno na temelju čega je ministarstvo došlo do bodovanja, i da se odluka ne može niti ispitati u segmentu povrede prava koja proizlaze iz Zakona o hrvatskim braniteljima, pa obzirom da se nakon poništenja prvog rješenja o imenovanju nije moglo doći ni do kakvog drugog utvrđenja osim onoga što je utvrđeno u postupku provedbe natječaja.

Kada ministarstvo daje izjavu o tome kako ‘nije povrijeđeno pravo hrvatskog branitelja’ onda treba biti jasan o tome da je suprotno tomu inspekcijskim nadzorom utvrđeno baš suprotno, a osim toga, i Upravni sud je nespornim utvrdio da je nesporno da bi pod jednakim uvjetima (a to je upravo pitanje sad već ‘famoznog’ bodovanja) upravo tužiteljica, dakle, Ljiljana Zmijanović imala prednost kod zapošljavanja.

Dakle, kako god to ministarstvo pokušalo objasniti, u prvom postupku su netransparentnim načinom bodovanja bez zakonskog uporišta stvorili bodovnu listu koja nije bila i nije mogla biti temelj za odluku o ravnatelju, i to je upravo razlog zašto je poništena prvotna odluka ministra.

Ukoliko kome još nije jasno, ovo je eklatantan primjer poremećaja ravnoteže u trodiobi vlasti i k tome primjer izazivanja i održavanja pravne nesigurnosti’, napisala je Zmijanović u priopćenju.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.