Izmjena koju je Juričev-Martinčev zagovarala

Porez na dohodak od iznajmljivanja soba i apartmana postaje prihod gradaFoto: Ilustracija/Arhiva

Porez na dohodak od iznajmljivanja apartmana i soba postat će prihod općine ili grada u kojem se nalazi ta smještajna jedinica, a ne kao do sada kada je porez bio prihod onog grada u kojem iznajmljivač ima prijavljeno prebivalište. Velika je to izmjena koju je i saborska zastupnica i nekadašnja vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev snažno zagovarala, a predviđena je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Iako su korišteni resursi područja na kojem se određena nekretnina nalazi, novac je odlazio zajedno sa iznajmljivačem u njegov grad. Time su jedinice lokalne samouprave, ponajviše na Jadranu, bile znatno zakinute, pišu InfoVodice.

U Vodicama preko 60 posto iznajmljivača nema prebivalište na području grada Vodica, u Šibeniku 64 posto, Zadru, Splitu, Dubrovniku znatno manje, ali također preko 30 posto.

Konkretno, ovim izmjenama u Gradu Vodicama ostajat će i do 3 milijuna kuna više koje će se moći koristiti za nova ulaganja u turizam.

Zastupnica je pozdravila izmjene ovog paketa zakona kojima će se građani i poduzetnici Hrvatske rasteretiti s daljnjih 2,3 milijarde kuna. Od početka mandata ove Vlade taj iznos će tako doseći gotovo 9 milijardi kuna.

Iako će najavljene izmjene donijeti pozitivne pomake širokom krugu poreznih obveznika, kao što su izmjene poreza na dohodak – mladima ili izmjene poreza na dobit – gospodarstvenicima, zastupnica Branka Juričev-Martinčev posebno se u raspravi fokusirala na one izmjene za koji postoji veliko zanimanje u njenoj Šibensko-kninskoj županiji.

Ugostiteljima i radnicima u turizmu s ovog područja od posebnog interesa biti će izmjene u sustavu PDV-a kojima će se smanjiti stopa PDV-a s 25 posto na 13 posto za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. To je veliko rasterećenje koje su ugostitelji priželjkivali i snažno podupirali i tijekom javne rasprave.

Pozitivnim je ocijenila i mogućnost neoporezivo plaćanja troškova prehrane, smještaja, pa čak i smještaja djece djelatnika u predškolskim ustanovama.

Sve ove mjere, zaključila je, imaju cilj daljnje jačanje našeg turizma koji ima poseban utjecaj na rast BDP-a, a posebno snažno oblikuje gospodarske aktivnosti u priobalju.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.