Uskoro prvi pregledi

Porođajne muke šibenskog magneta. Zbog problema s helijem kasni njegovo puštanje u radFoto: Ilustracija/Pixabay

Skoro mjesec dana otkad je bilo najavljeno puštanje u rad prvog magneta u šibenskoj bolnici, to se nije dogodilo. Naime, u našu redakciju stigli su upiti šibenskih pacijenata, koji čekaju na tu pretragu, što se zapravo događa, a dako doznajemo, aparat vrijedan osam milijuna kuna još nije pokrenut već je samo montiran.

– Ne možemo ni na šalteru ‘rendgena’, a ni na šalteru centralnog upisa, dobiti odgovor kada ćemo se moći upisati za pregled. Zašto tako vrijedan uređaj nije počeo s radom, a pompozno je najavljivano njegovo stizanje te novine snimale montažu. Bi li neka privatna klinika sebi dopustila da magnet ne radi evo već mjesec dana – pita se čitateljica Šibenskog portala koja je htjela ostati anonimna.

Kad će biti zaposleni inženjeri?  

Problem je, kako smo doznali neslužbeno na odjelu radiologije bolnice, u sustavu hlađenja, a kako to obično biva, proizvođači i monteri su se krenuli prepucavati čija je greška.

– Sve nas zanima zašto magnet ne radi i čija je odgovornost za kašnjenje. Priča se da je montaža prilično komplicirana, a također se govorka da je netko stavio nešto jeftinije, nego što je trebao. Svi samo pričaju da je problem s hlađenjem. Okej, magnet će proraditi, ali tko će raditi na njemu? Trebao je ići natječaj za četiri do pet novih inženjera koji će obavljati pretrage na novom uređaju. Jer, da bi magnet mogao funkcionirati i biti ekonomski isplativ, mora raditi u dvije smjene – otkriva nam izvor s odjela radiologije koji je također htio ostati anoniman.

On podsjeća da se u dan znalo kad Philips dostavlja uređaj, a stvar je, prema njegovim riječima, dobrog gospodarenja bolnicom, odnosno loših pripremnih radnji.

Magnet će uskoro u funkciju

Ipak, iz šibenske bolnice nas uvjeravaju kako situacija nije ni blizu tako alarmantna kao što tvrde naši čitatelji. Primopredaja je bila zakazana 10. srpnja, ali će se rok pomaknuti za kraj ovog tjedna. Razlog leži u problemima s rashlađivanjem uređaja, to jest u cijevi za ispust helija.

– Isporučitelj magneta imao je primjedbu na instalaciji ‘quench’ cijevi za ispust helija koja nije projektirana prema zahtjevima isporučitelja. Dana je na doradu izvođaču da je uskladi sa zahtjevima isporučitelja. Usklađivanje zahtjeva bit će obavljeno do 19. lipnja nakon čega će biti ugovoren novi datum primopredaje MR uređaja – piše u službenom odgovoru šibenske bolnice.

Ravnateljica bolnice dr. Sanja Jakelić podrobnije nam je objasnila kako je problem u cijevi ispusta helija, gdje je trebala biti mrežica, a ne sito. Trenutačno monteri rade na tome i vrlo brzo će sporni dio biti promijenjen.

– Što se tiče novih inženjera, natječaje ćemo raspisati u kolovozu ili rujnu. Moramo još provesti tehničku edukaciju naših djelatnika, a već smo jedan dio obavili u kliničkim centrima po Hrvatskoj. Tako da većih problema s magnetom nema i uskoro će biti korišten na prvim pregledima u Šibeniku – poručila je ravnateljica Jakelić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.