Poskupljenje ili vraćanje na staro, dođe na isto: Komunalni doprinos skače sa 40 na 90 kuna

Gradsko vijeće Šibenika trebalo bi sljedeći tjedan izmijeniti Odluku o komunalnom doprinosu tako da će vratiti na snagu odluku iz 2013. godine, koja se u to vrijeme mijenjala zbog legalizacije. Naime, da bi se olakšala legalizacija, komunalni je doprinos tada značajno umanjen pa je, primjerice, u prvoj zoni s 90 kuna po prostornom metru cijena umanjena na 40 kuna, a novim prijedlogom vraća se na 90 kuna.

– Odluka se vraća na staro, od prije četiri i pol godine, kad smo je mijenjali i time omogućili ljudima da lakše legaliziraju svoje nelegalno izgrađene ili dograđene građevine. Treba istaknuti da ipak ostaje treća zona, koje ranije nije bilo, gdje je komunalni doprinos znatno jeftiniji, a tu spadaju sva naselja u zaleđu Šibenika i otoci – pojasnio je Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik.

Podsjetimo, ni odluka od prije četiri godine, iz veljače 2013., kad se cijena zapravo snižavala nije prošla bez burne rasprave. Na vlasti je tada bio SDP s HNS-om, a Klub vijećnika SDP-a predložio je da se komunalni doprinos zbog legalizacije smanji za 20 posto za stambene, ali i poslovne prostore na zoni Podi. Prijedlog su na kraju povukli, a većina je glasala za HDZ-ov model koji je trenutačno na snazi, do sjednice u sljedeći petak.

Grad Šibenik tada je podijeljen u tri zone. U prvoj je kubik građevine danas 40 kuna, drugoj 30 te 10 kuna za kubik u trećoj zoni. Povratkom na stare cijene, u drugoj zoni se cijena s 30 vraća na 80, a u manje ‘atraktivnim’ zaobalnim i otočnim mjestima umjesto 10, od petka će cijena po kubiku biti 30 kuna.

U šibenskoj gradskoj upravi ne misle da je to poskupljenje nego vraćanje na staro makar značilo i drastičnu promjenu cijena komunalnog doprinosa. Prijedlog, koji će zasigurno punovno izazvati buru na sjednici Gradskog vijeća, obrazložili su činejnicom da se ‘od donošenja odluke o komunalnom doprinosu, koja se sada zamijenjuje, prošlo sedam godina, a u tom vremenu je više puta mijenjan zakon o komunalnom gospodarstvu kao i sama odluka’.

Naveli su i da se ‘jedinična vrijednost komunalnog doprinosa po kubiku građevine mijenja iz razloga što je dosadašnji iznos nedostatan za zadovoljavanje potreba izgradnje komunalne infrastrukture.’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.