Potpisan kolektivni ugovor između SC-a i sindikata. Zaposlenicima povećane plaće za 15 posto

Studenski centar Veleučilišta u Šibeniku i Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara potpisali su danas u Šibeniku kolektivni ugovor kojim su zaposlenicima povećane plaće za oko 15 posto.

– Šibenik se pomakao s materijalinim pravima, to jest ostvarilo se povećanje plaća od 15 posto. Regulirane su i razne druge stvari koje u dosadašnjim pravilnicima nisu bile kao što je pitanje godišnjih odmora. Pregovori su trajali duže od očekivanog, ali s obzirom da je to prvi ugovor takve vrste u Šibeniku, mislim da ćemo ubuduće brže odraditi pregovore i potpisivanje – kazao je Nikola Kutleša, predstavnik sindikata i povjernik za podružnicu Split.

Ugovor je potpisan uz privolu svih 18 zaposlenika od kojih su 14 članovi sindikata.

– Studenski centar u Šibeniku je napravio jedan veliki korak naprijed i s ovim kolketivnim ugovorom, ali i zadnjih godina pogotovo nakon otvaranja restorana pri čemu se povećao broj zaposlenih pa smo došli do brojke od njih 18, dok će taj broj narasti na 30 kad se otvori novi studentski dom. Mi kao uprava smo smatrali da postoji prostor u kojem bi omogućili djelatnicima SC-a bolja materijalna prava, a sve u svrhu kvalitetnijeg i boljeg poslovanja – naglasio je Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Ugovor je potpisan na dvije godine i sudeći po izjavama obje strane su zadovoljne.

– Zadovoljni smo s kolektivnim ugovorom i s obzirom da se sprema velika invensticija u SC-u, znali smo da moramo pristati na određene ustupke pa je bilo nužno pronaći zlatnu sredinu – istakla je Marijana Vrančić, sindikalna povjerenica ogranka Šibenik.

Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata koji je pomogao u sklapanju ugovora, imao je svoje viđenje stvari.

– Materijalna prava su bitna i od plaće se živi, međutim ovdje se dogodilo nešto kudikamo bitnije, a to je da je sistematizacija plaća dio ugovora. To znači da više nema povećanja ni smanjenja plaća bez našeg znanja kolike god one bile. Dakle, one su sad u radničkim rukama te se radnici za plaću dogovaraju i po mome mišljenju to je najvažniji dio ugovora – zaključio je Kiš.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.