Potpisan ugovor: Vodicama 12,7 milijuna kuna iz sredstava EU za sanaciju odlagališta Leć

Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, uz nazočnost saborske zastupnice Branke Juričev Martinčev i župana Šibensko kninske županije Gorana Pauka, danas su u Vodicama potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada ‘Leć’.

Ministar Tomislav Ćorić smatra kako projekta Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada ‘Leć’ treba biti poticaj drugim jedinicama lokalne samouprave.

– Ovo je prvi projekt sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada koji se financira iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije. Riječ je  16,2 milijuna kuna vrijedno projektu, a čak 12,7 milijuna kuna, odnosno 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova financira se iz sredstava EU. Daljnjih 10 posto, odnosno oko 1,5 milijuna kuna financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i konačno Grad Vodice preostalih 5 posto, odnosno 750 tisuća kuna- kazao je Ćorić pri potpisivanju ugovora apelirajući na druge jedinice lokalne samouprave da što prije krenu sa sanacijama i zatvaranjima odlagališta otpada koja nisu aktivna.

ugovor coric2

ugovor coric1

Istaknuo je i kako je u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u tijeku  natječaj vrijednosti od 80 milijuna kuna upravo za tu namjenu.

– Tijekom ove godine idemo dalje sa zatvaranjima odlagališta u Hrvatskoj, a sve s ciljem da u narednom razdoblju kreiramo cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Sve aktivnosti s tim ciljem aktivnosti su koje počivaju na kućnom pragu a završavaju u centrima za gospodarenja otpadom – istaknuo je ministar.

Gradonačelnica Nelka Tomić kazala je kako je projekt sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Leć od velike gospodarske i društvene važnosti za grad Vodice.

– Ovim projektom smanjit će se štetni utjecaji otpada na javne površine i zdravlje stanovnika Vodica. Vodice imaju izraženu turističku djelatnost i stoga će ovaj projekt pridonijet gospodarskom i turističkom razvitku Vodica – kazala je Tomić istaknuvši kako se nada da će uskoro ponovno ugostiti ministra i potpisati ugovor za drugu fazu kanalizacijskog sustava.

ugovor coric

ugovor coric3

Sanacijom vodičkog odlagališta neopasnog otpada spriječit će se daljnji negativni utjecaji na okoliš i ljudsko zdravlje, smanjiti emisija stakleničkih plinova i očuvati prirodni okoliš što donosi društvenu i gospodarsku korist te ispunjenje međunarodnih obveza definiranih Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa te unaprjeđenju prirodnog i životnog okoliša.

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naglasio je kako je najteži dio pripreme iza njih.

– Fond je u okviru toga uložio 400 tisuća kuna u projektnu dokumentaciju, dok realizaciju projekta izravno sufinancira s 1,5 milijuna kuna. Osim ovog projekta spomenut ćemo i one koji se nalaze u široj blizini, a to je centar gospodarenja Bikarac, odnosno sanacija odlagališta u Kninu što kreće kroz koji dan, a spomenuo bih i splitski Karpovac koji je krenuo nedavno.  Više od deset godina se čekao početak tog projekta, a sada je napokon krenuo- istaknuo je Dubravko Ponoš.

ugovor coric8

Koncept upravljanja otpadom i odvojenog prikupljanja otpada postavljen je na način da odgovori na ono pitanje da li je moguće da taj sustav bude jeftiniji, kazao je Ponoš, a oni koji budu selekcionirali otpad na kućnom pragu će biti oni koji će plaćati manje.

– Svi ćemo morati raditi na edukaciji i na promjeni odnosa prema otpadu kako bi taj vrijedni resurs iskoristili i stavili ga u funkciju -zaključio je.

ugovor coric6

ugovor coric4

Župan Goran Pauk naglasio je kako je u Šibensko-kninskoj županiji u tijeku provedba projekta sustava gospodarenja otpadom i nakon godina projektne dokumentacije, radovi na terenu nude razlog za optimizam.

– Do danas su sanirana dva velika odlagališta, Bikarac u Šibeniku i Šljukine njive u Pirovcu, a uz vodički Leć čeka nas sanacija još šest odlagališta neopasnog otpada na području županije od kojih je većina još u upotrebi do izgradnje postrojenja za mehaničko biološku obradu otpada na Bikarcu – kazao je Pauk.

ugovor coric5

Uvođenje ovakvog načina gospodarenja otpadom ne podrazumijeva odustajanje od primarne selekcije otpada odnosno od odvajanja na kućnom pragu, kazao je, a jedinice lokalne samouprave na našem području rade na uvođenju dodatnih kanti za odvajanje otpada.

– Moram istaknuti kako Vodice prednjače u tim aktivnostima. Zajednički cilj je da se što više otpada odvoji na kućnom pragu, a onda možemo pričati i o smanjenju troškova-kazao je župan Pauk.

Rok za dovršetak projekta sanacije odlagališta Leć je 14 mjeseci, a tri hektara tog prostora postat će zeleno brdo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.