Pozadina slučaja Josipe Rimac: U aferi s kućom moćne HDZ-ovke i nekadašnje gradonačelnice Knina DORH štiti svoju djelatnicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iako je DORH donio odluku da za nezakonitu dodjelu državne nekretnine obitelji Josipe Rimac goni samo službenicu koja je to rješenje donijela, nadzor nad tim procesom te 2009. obavljala je zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Kninu Snježana Bajan. Upravo je Bajan u ime Građanskopravnog odjela DORH-a bila dužna u postupku darivanja štititi interes države, upozoriti da je riječ o protuzakonitom poslu i poništiti darovnice, piše Jutarnji list.

‘Svi znamo tu kuću. To je najljepša i najprostranija obiteljska kuća u Kninu. Prije rata bila je poznata kao Lošićeva kuća, po bivšem vlasniku Veljku Lošiću, i nalazi se gore kad se penjete prema kninskoj tvrđavi.’ Tako kuću u kojoj je država darovala više stanova obitelji Josipe Rimac opisuju Kninjani duljeg pamćenja, oni koji su u tome gradu odrastali, radili i živjeli i prije rata.

A tko je bio bivši vlasnik kuće koju je država darovala obitelji Josipe Rimac? Stariji Kninjani prisjećaju se da je u on vrijeme Jugoslavije bio jedan od uglednijih žitelja Knina, rođen u obližnjem selu Oćestovo, bio je istaknuti sudionik NOB-a, a tu je prostranu kuću od četiri etaže na okućnici od oko 400 kvadrata gradio i uređivao dugo i u etapama. Počeo je, prisjećaju se, negdje krajem sedamdesetih, a dovršavao ju je osamdesetih.

– Nisu tada takve kuće nicale brzo i preko noći. Imućnijim ljudima toga doba trebale su godine da sagrade takvo zdanje, a Lošić je za njezinu gradnju dizao i kredite – prisjećaju se sugovornici Jutarnjeg lista koji su poznavali bivšeg vlasnika. Veljko Lošić je, kako doznajemo, imao tri kćeri, pa je u obiteljskoj kući želio za svaku urediti i u nasljedstvo im ostaviti po jedan komforan stan, plus prostor u suterenu, prostrano dvorište i dvije garaže. Umro je početkom ovog tisućljeća. Dvije od tri kćeri u ratnim su se godinama odselile iz Knina, a roditeljsku su kuću odlučile prodati. Kako bi kuću pripremila za prodaju, jedna od Lošićevih kćeri još je 2005. provela etažiranje. Kuća je podijeljena na četiri odvojena stana, jedan manji u suterenu i tri velika – u prizemlju, na prvom katu i potkrovlju. Od te 2005. kuća Lošić se u zemljišnim knjigama i u prometu nekretninama tretira kao zgrada s četiri odvojena stana, okućnicom i dvjema garažama.

Otkup stanova u toj kninskoj kući država je, prema podacima koje smo dobili od državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), započela u ožujku 2006. Devet mjeseci prije toga 25-godišnja HDZ-ovka Josipa Rimac odlukom Gradskog vijeća prvi je put izabrana za gradonačelnicu Knina.

Prema podacima koje smo dobili od APN-a, država je u ožujku 2006. najprije otkupila dva stana – u prizemlju za 332.550 kuna i u potkrovlju za 310.380 kuna. Ostatak kuće država je otkupila 15. svibnja 2009. i za to vlasnicima platila još 527.533 kune. Država je, dakle, nasljednicima Veljka Lošića za četiri etaže, dvorište i pripadajuće prateće objekte platila ukupno 1,170.460 kuna.

Sporna imovinska kartica

Usporedo s otkupom stanova od bivšeg vlasnika, Ured za područja od posebne državne skrbi, kojim je rukovodila Anna Marija Radić, intenzivno je radio na pripremi ugovora o darivanju tih stanova obitelji tadašnje kninske gradonačelnice. Kronologija etažiranja, otkupa, a zatim darivanja te kuće jasno pokazuje da je i Anni Mariji Radić i svim ostalim sudionicima stambenog zbrinjavanja obitelji kninske gradonačelnice od samog početka bilo jasno da se radi o više stanova, a ne o jednoj stambenoj cjelini, kako je u svojoj imovinskoj kartici Rimac uporno prikazivala.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, podsjetimo, ovog je proljeća kaznilo bivšu kninsku gradonačelnicu, sada državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, Josipu Rimac sa 4000 kuna jer se podaci o nekretninama koje njezina obitelj posjeduje Kninu ne podudaraju s podacima iz zemljišnih knjiga. Rimac je u kartici tvrdila da je njezin suprug od države dobio jednu nekretninu, a zemljišne knjige pokazuju drukčije – posrijedi su tri stana, dvije garaže te okućnica od 604 četvorna metra. Rimac je ovih dana, kako nam je potvrđeno u Povjerenstvu, podnijela žalbu Upravnom sudu, na kojem namjerava osporavati odluku Povjerenstva.

Međutim, vrlo detaljna pisana odluka Povjerenstva u slučaju Rimac, koja obuhvaća sedam stranica, pažljivijem oku otkriva niz nepoznatih detalja vezanih uz darovane stanove i nudi niz zanimljivih tragova za istraživanje nevidljivih okolnosti pod kojima je država darovala stanove obitelji tadašnje kninske gradonačelnice. Jedan od vrijednih tragova je i broj katastarske čestice na kojoj se današnji, prilično raskošni kninski dom Rimčevih nalazi, čije elektronsko pretraživanje omogućuje uvid u povijest vlasništva nekadašnje kuće Lošić, raspored i površine stanova.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.