Pozdravite se sa svježim noćima jer nam stiže i sedmi toplinski val

Uobičajeno je da u posljednjim danima kolovoza ljeto već posustaje, no ove se godine razmahalo i još uvijek se ne da. Stiže još jedan val vrućine. Trajat će četiri do šest dana, a vrhunac će biti u ponedjeljak. Najtoplije će opet biti u Dalmatinskoj zagori gdje ćemo ponovno dosegnuti oko 37 Celzijevih stupnjeva.

Dakle, ugodne dnevne topline i svježine tijekom noći i jutra, u sljedećim danima više neće biti. Uz obilje sunčanog vremena temperatura zraka će rasti, i jutarnja i dnevna.

Jutros je na šibenskom području vedro i tiho, a temperatura zraka u 6.00 sati u Šibeniku je iznosila 19°C. U Rogoznici i Pirovcu jutros je 20, u Vodicama 19, a u Skradinu 18. Na Promini je temperatura zraka jutros 22°C, a u Kninu, Drnišu i Dubravi samo 14°C.

U Dalmaciji će danas biti vedro i sunčano, sredinom dana i poslijepodne uz mjestimice umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, na otvorenome ponegdje i sjeverozapadni. Temperatura, ona najviša dnevna, između 29 i 34 °C.

Vrućina i sunce glavna su značajka vremena sljedećih dana na Jadranu, gdje će samo mjestimice početkom novog tjedna, i to posebice u Istri i dijelu Hrvatskog primorja, postojati mogućnost za malo kiše ili pokoji neverin, uz okretanje vjetra na buru. Temperature i sutra do 35 °C.

ŠIBENIK

sibenik2508

KNIN

knin2508

U najtoplijim godinama do sada, a to su 2015., 2012. i apsolutno najtoplija 2003. bilo je manje toplinskih valova, najčešće tri ili četiri, ali su trajali nešto dulje. Sada smo ih imali čak sedam. Srušili smo i neke rekorde, primjerice 42,3°C u Kninu. Na moru su najneugodnije bile noći u kojima se spavalo, bolje reći nije moglo spavati na ponegdje i iznad 30 stupnjeva. Na sve to možemo dodati i podatak da je ovo u Dalmaciji najsušnije ljeto u posljednjih 70-ak godina.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.