Pred nama je desetak dana južine, klonite se nasmiješenih ljudi

Na samom smo kraju siječnja koji će u velikom dijelu Dalmacije biti zabilježen kao najhladniji u posljednje 54 godine, odnosno od 1963. godine. Za razliku od sušnog prosinca 2016., ovogodišnji siječanj ipak je većem dijelu Dalmacije donio od 50 do 100 litara oborine po četvornom metru. Neka područja dobila su nešto manje od spomenute količine, a dijelovi srednje i osobito južne Dalmacije i više. Od danas ulazimo u neuobičajeno toplu dekadu s jugom, oblacima i kišom. Bit će to onakvi dani kada je nabolji opis ‘nešto je čudno u zraku’. Da smo kojim slučajem pametni kao naši preci iz vremena Dubrovačke Republike i danas bi imali propis prema kojem se zakoni nisu smjeli donositi za vrijeme južine.

jugo1

Jutros je na šibenskom području oblačno sa slabim sjeveroistočnim vjetrom. Temperatura zraka u 6.00 sati u Šibeniku je iznosila 6°C. U Rogoznici je jutros izmjereno 8°C, u Pirovcu 6, u Vodicama, Skradinu, Miljevcima i Dubravicama 4, u Dubravi, Bilicama i Drnišu 2, a u Kninu 1°C.

Danas se očekuje promjenjivo oblačno, u Dalmaciji uz sunčana razdoblja. Oblačnije na sjevernom Jadranu gdje će povremeno padati kiša, više u drugom dijelu dana, a u planinama će biti i snijega. Malo kiše moguće je kasno navečer i u Dalmaciji. Jugo će se danju proširiti na čitavu obalu. Najviše dnevne temperature zraka od 7 ponegdje u zaleđu do 14°C na jugu Dalmacije.

Od sutra će, uz jugo, oblake i malo kiše, temperature zraka postupno rasti, osobito noćne i jutarnje vrijednosti. Najmanje kiše na jugu Dalmacije gdje može i potpuno izostati. Jutro će biti toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaleđu od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 7 do 14°C na jugu Dalmacije.

Toplo za ovaj dio godine te nestabilno s mjestimičnom kišom zadržat će se sve do kraja radnog tjedna i u dane vikenda. Čak i do kraja prve dekade veljače ne nazire se nikakva promjena vremena ‘po jugu’ pa se pripremite na susrete s ‘mrgudima’ koji će ovih dana zbog juga mrziti sebe i sve oko sebe i probajte ih razumjeti jer kad je jugo ‘nisu svoji’.

jugo2

Izvori: Crometeo, Šibenik Meteo, DHMZ

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.