Predavanje u subotu: Saznajte kako neagresivno otjerati divlje svinje od svojih njiva i nasada

Predavanje ‘Divlje svinje i kako spriječiti štete na poljoprivrednim kulturama’ održat će ove subote u 14 sati u konferencijskoj dvorani posjetiteljskog centra Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’ u Laškovici profesor Krešimir Krapinec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Tijekom predavanja, kroz ilustrativnu prezentaciju, Krapinec će se osvrnuti na načine zaštite poljoprivrednih površina od divljih svinja i sprječavanje štete na poljoprivrednim kulturama.

Divlja svinja najraširenija je i najbrojnija vrsta krupne divljači u Hrvatskoj. Velika sposobnost prilagodbe različitim staništima, široka lepeza izbora hrane, reproduktivna moć i način života omogućili su joj da, usprkos drastičnim promjenama koje čovjek konstantno čini u staništu, ne samo opstane već se i raširi na nova područja. Divlja svinja obitava i na prostoru nacionalnog parka te se za obranu poljoprivrednih površina ne smiju koristiti agresivne metode. Međutim, kako bi se umanjile ili u potpunosti spriječile štete od divljih svinja na poljoprivrednim kulturama postoje prihvatljive metode poput uporabe repelenata.

Repelent je sredstvo koje svojim karakterističnim, neugodnim mirisom odbija divlje svinje od branjenih površina koje mogu biti usjevi, oranice, voćnjaci, vinogradi i ostale poljoprivredne i obradive površine. Repelent ne ubija niti šteti divljim svinjama, već ih svojim mirisom tjera s branjenog područja. Postupak ispravne i učinkovite uporabe repelenta bit će detaljno objašnjen tijekom predavanja.

Svi sudionici predavanja dobit će repelente za divlje svinje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.