Pričajte djeci o kišnim jesenima jer od danas se dugo neće spominjati kiša

Pred nama je dulje razdoblje suhog i stabilnog vremena toplijeg od prosjeka. Premda vjerojatno neće biti i rekordno visoka, srednja temperatura zraka prva dva, vjerojatno i tri listopadska tjedna pridonijet će održanju srednje temperature zraka dosadašnjeg dijela godine među najvišima u povijesti mjerenja. Jutro je na šibenskom području pretežno oblačno i puše slab sjeveroistočnjak. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Murteru 20°C, u Šibeniku i na Žirju 18, u Pirovcu i Rogoznici 17, u Vodicama i Skradinu 16, u Primoštenu 15, a u Drnišu 13°C

Na Jadranu će danas biti pretežno sunčano. Vjetar uglavnom slab, uz obalu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka duž obale između 21 i 26 °C.

Sljedećih dana na Jadranu pretežno sunčano, sutra i vedro. Vjetar će biti slab, uglavnom bura i sjeverozapadnjak, ponegdje i jugozapadnjak. Danju će biti ugodno toplo, a jutarnja temperatura bez znatnije promjene, prema kraju tjedna malo niža.

Već sada je gotovo sigurno da će i ova godina nastaviti niz iznimnih u posljednja dva, pa i tri desetljeća, koje su vidljive i na grafu srednjih godišnjih temperatura zraka, a i na novom prikazu tih temperatura u obliku spektra boja, koji je osmislio Ed Hawkins, s Odjela za meteorologiju Sveučilišta u Readingu, Velika Britanija, i primjenjuje se i na globalnu temperaturu, i na temperaturu pojedinih meteoroloških postaja.

Annual global temperatures from 1850-2017
Annual global temperatures from 1850-2017

 

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.