Priprema se nova podjela regija u Hrvatskoj. Pauk Vladine prijedloge smatra kvalitetnima

Župan Goran Pauk prisustvovao je danas održanom sastanku u Banskim dvorima gdje se premijer Andrej Plenković sastao s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova, te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora na temu prijedloga nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Premijer Plenković u uvodnom govoru naglasio je kako Vlada razmatra mogućnost nove podjele prostornih jedinica te kako je cilj ovog susreta konzultirati se sa županima koji su dobro upoznati s ovom tematikom te imaju iskustvo.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija, pozdravio je Vladine prijedloge nove podjele kao kvalitetne i prihvatljive, naglasivši pritom kako ranija podjela iz 2012. godine nije bila kvalitetna što je rezultiralo gubitkom potpora, prije svega poduzetnicima.

IMG-20190115-WA0007 (Custom)

Ministrica Žalac prezentirala je prijedlog devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji od čega su varijanta 1 i varijanta 6 konačni prijedlozi. Prema varijanti 1, Grad Zagreb bio bi izdvojen u zasebnu regiju dok bi jedinstvenu cjelinu činilo pet slavonskih županija te Bjelovarsko – bilogorska, Sisačko – moslavačka i Karlovačka županija. Pet županija na sjeveru, Koprivničko – križevačka, Zagrebačka, Međimurska i Krapinsko – zagorska također bi bile posebna regija dok bi jadranska Hrvatska bila jedinstvena statistička cjelina. Prema varijanti 6, Bjelovarsko – bilogorska županija bila bi pridružena sjeveru.

IMG-20190115-WA0025 (Custom)

IMG-20190115-WA0024 (Custom)

Podsjetimo, lani je Europska komisija uputila svim državama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS 2 podjele te je Institut za razvoj i međunarodne odnose za Vladu Republike Hrvatske izradio prezentaciju koja je danas prezentirana županima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.