Prodajom vina i ulja davne 1929. kupili su prve instrumente, a danas slave 90. rođendan: Ovo je priča o Primoštenskom puhačkom orkestru

Na Božić davne 1928. godine zvuci tamburaškog orkestra Primošten odzvanjale su mjestom. Nekolicina Primoštenaca tada se složila kako za sljedeći Božić žele da im svira glazba, a ne orkestar. Krenuli su kucati po vratima kuća i prikupljati vino i maslinovog ulje. Naposlijetku su prikupljene zlatne kapi i prodali, a sve kako bi mogli kupiti instrumente po koje su trebali ići u Prag. Priča je to o početku 90 godina duge povijesti Primoštenskog puhačkog orkestra koji ove godine na Uskrsni ponedjeljak, velikim koncertom s Jazz orkestrom HRT-a predvođenim Dragom Diklićem, slavi svoj rođendan.

Sreća je da su Primoštenci imali sluha te zdušno prionuli na posao prikupljanja vina i ulja kako bi dobili instrumente na Gospu od Karavaja 26. svibnja 1929. godine. Napravljena je tim povodom i velika fešta u Primoštenu, a prvi nastup glazba je imala 10. prosinca.

Kroz sastav je u devet desetljeća prošlo stotine glazbara, ali Primoštenska glazba je uvijek uspijevala zadržati svoju bit – obrađivati tradicionalne, domaće, ali i svjetske evergreene s vlastitim, jedinstvenim potpisom.

Bijeg od svakodnevnice u dobro poznate odaje

– Posljednjih 13 godina ja vodim Primoštensku glazbu. Imamo probe tri puta tjedno po dva sata, a broj članova nam varira od 13 do 30. Sve zajedno na okupu nas drži ta ljubav prema glazbi i to je ono najljepše – ispričao nam je kapelnik Boris Plazibat dok smo sjedili na kavi.

Obišli su sa svojim orkestrom cijelu Hrvatsku, a kapelnik nam je otkrio što ih svaki put iznova s radošću vraća probama i drži na okupu.

– Želim istaknuti naše zajedništvo koje je prisutno na probama, istina nisu svi uvijek raspoloženi za sviranje, ali dobro nam dođe da malo pobjegnemo od svakodnevnice i opustimo se uz glazbu koja ima terapeutski učinak – objašnjava Plazibat.

Iz Primoštenskog orkestra potekao najbolji fažol, ali i šest brakova…

Puhački orkestar uključen je u sve pore života u Primoštenu, jer sviraju i na vjenčanjima i na sprovodima, na feštama te ljeti na glavnom trgu kada turisti ostanu nemalo iznenađeni njihovim izvedbama popularnih rock i pop stvari.

– Nije da se hvalim, ali imamo i trofej u svojoj kolekciji i to za najbolji fažol koji smo osvojili na prošloj fažolijadi. Ponosno ga držimo u našim prostorijama gdje imamo probe, tako da eto uz sve ostale aktivnosti, sudjelujemo i na takvim manifestacijama – priča Boris.

Iz razgovora se slobodno dalo zaključiti kako je riječ o jednoj pozitivno ludoj skupini amatera iz koje zrači ništa drugo doli ljubav prema glazbi, jer bez toga ne bi ni trajali 90 godina. I prijateljstva i ljubavi rađale su se u Primoštenskoj glazbi, a svjedoči tome i činjenica kako je šest parova okrunilo svoje ljubavi brakom, a to je bio tek početak, slažu se naši sugovornici.

Rođendansko slavlje s legendom jazz glazbe

– Za 90. rođendan spremili smo pravi spektakl! Dolazi nam u goste i s nama svira Jazz orkestar HRT-a Big Bend i legenda jazz glazbe Drago Diklić uz još neke nama drage goste. Taj koncert bit će održan u sklopu naših tradicionalnih uskrsnih koncerata, s iznimkom ove godine kada će biti na Uskrsni ponedjeljak – ponosno nam kažu glazbari.

Tako će Primoštenci svirati trećinu koncerta, trećinu Big Bend, a trećinu zajedno i zasigurno oduševiti publiku u hotelu Zora, gdje će koncert i biti održan s početkom u 20 sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.