Prodaju hotela Krka Trgovački sud drži pod ‘ručnom’

Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač naložila je stečajnom upravitelju Rivijere Ivici Matasu da se u roku od osam dana očituje na podnesak stečajnog vjerovnika Hotela Miran. Naime, kako je pisao Šibenski portal, Hotel Miran, jedna od tvrtki koje je Ivo Dean, većinski vlasnik Rivijere, izdvojio prije pokretanja stečajnog postupka nad Rivijerom, nedavno je poslao podnesak Trgovačkom sudu u Zadru osporavajući zakonitost postupaka u kojima je Mobilia postala razlučni vjerovnik i dovodeći u pitanje porijeklo novca kojim je fond iz porezne oaze otoka Man osnovao tu tvrtku u Šibeniku.

Stečajni upravitelj Matas već se ranije očitovao o prijedlogu vjerovnika ‘Paić’ za preispitivanje tražbine vjerovnika NLB Interfinanz AG, od kojeg je Mobilia kasnije otkupila potraživanja. Rekao je tada kako nije moguće pokrenuti sudske postupke za utvrđivanje ništetnosti budući su tražbine utvrđene pravomoćnim sudskim odlukama u stečajnom postupku te da nema mogućnosti naknadnog osporavanja pravomoćno utvrđene tražbine bez obzira što je naknadno donesen Zakon o ništetnosti ugovora o kreditima s međunarodnim obilježjem sklopljenim u RH s neovlaštenim vjerovnikom.

Ivo Dean spašava svoju imovinu? Preko hotela Miran želi spriječiti Mobiliu da preuzime hotel Krku

Sud je također naložio Fini Split da po protoku prve elektroničke dražbe za hotel Krku sudu dostavi rezultate i da bez posebne odluke suda ne započinje drugu dražbu.

Podsjetimo, Šibenski zapušteni hotel Krka Financijska agencija nudi na prodaju putem elektroničke javne dražbe uz cijenu u prvom krugu od 15.487.500 kuna. Riječ je o tri četvrtine vrijednosti zgrade i dvorišta hotela Krka, koju je na 20.650.000 kuna procijenio sudski vještak Vlade Vukelja. Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru zaključkom je odredila da se hotel Krka na prvoj dražbi ne može prodati ispod te cijene te da će dražba biti valjana, ako se javi i samo jedan ponuditelj po traženoj cijeni. Ne bude li zainteresiranih, u drugoj dražbi cijena pada na polovicu, odnosno 10,3 milijuna kuna, bude li i treće javne dražbe, hotel Krka nudit će se za samo 5,13 milijuna kuna, a u četvrtom pokušaju cijena bi mu bila jednu kunu.

Kako potraživanja tvrtke Mobilia kao najvećeg vjerovnika Rivijere premašuju vrijednost hotela Krka, Mobilia je zatražila prijeboj čime bi automatski preuzela u vlasništvo hotel Krku.

Cijeli postupak sada je pod ‘ručnom kočnicom’ Trgovačkog suda u Zadru koji čeka očitovanje stečajnog upravitelja.

Hotel Krka ide na dražbu za 15,5 milijuna kuna: Mobilia možda neće prijebojem postati vlasnik

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.