Profesorica Ana Perišić o suradnji VUŠ-a s javnim i privatnim sektorom

Veleučilište  u Šibeniku svakim danom sve više raste i napreduje, a jedan od segmenata je i suradnja  gospodarstvom i javnom upravom.  Osnivanjem Gospodarskog vijeća Veleučilišta u Šibeniku kojeg čine predstavnici gospodarstvenika i lokalnih poduzetnika te predstavnika institucija regionalne i lokalne uprave, započela je i ugovorna suradnja sa brojnim poduzećima i institucijama. O nekim projektima i o radu na Veleučilištu, pričali smo s Anom Perišić, višom predavačicom na Veleučilištu u Šibeniku.

Kako nam je kazala, jedno od prvih istraživanja, odnosno studija, koja je naš tim proveo, bila su dva istraživanja provedena u suradnji s tvrkom CroNoMar d.o.o. Slijedilo je nekoliko primarnih kvantitativnih istraživanja koja je Veleučilište provelo za NP Kornati i PP Vransko jezero, što je preraslo u trajnu suradnju. U 2017. godini Veleučilište je intenziviralo suradnju s Gradom Šibenikom. U suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika provodili smo istraživanja na projektima RetaiLink, SHARE i UrbEco.

-Na projektima dajemo stručnu pomoć u ostvarivanju ciljeva i provedbi aktivnosti projekata od samog dizajna istraživanja, do statističke obrade podataka i pripreme studija. Osim važnog doprinosa regionalnom razvoju, nastavak suradnje s gospodarskim subjektima i javnim ustanovama pozitivno se odražava i na podizanje kvalitete studija kroz povećanje istraživačko-nastavne baze Veleučilišta. Važno je istaknuti da su u sve projekte uključeni i studenti. Na taj način studentima je omogućeno stjecanje iskustva što ih čini konkurentnijima na tržištu rada. – pojasnila je.

Ana inače predaje statističke i matematičke predmete na Veleučilištu u Šibeniku, te je vanjski suradnik na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta su Splitu. Iako je uvriježeno mišljenje da matematika i statistika općenito nisu zanimljive studentima, ona uspijeva privući sve veći broj zainteresiranih studenata za rad na ovim projektima.

Kaže kako je naporno balansirati između nastavnih obveza, projekata, doktorata  i majčinstva.

– Nakon diplomiranja na studiju Matematike na PMF-u u Zagrebu, doselila sam se u Šibenik i zaposlila se kao asistent na Veleučilištu u Šibeniku. Budući da Veleučilište potiče kontinuirano obrazovanje svojih nastavnika, završila sam poslijediplomski studij Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a ljubav prema statističkim znanostima odvela me u Ljubljanu gdje sam doktorand na  interdisciplinarnom doktorskom studiju Statistike na Sveučilištu u Ljubljani. Trenutno sam u fazi izrade doktorske disertacije u kojoj se bavim izgradnjom prediktivnih modela u području mobilnih aplikacija – kazala je za kraj.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.