Sunce, oblaci, jugo i kiša

Prognoza počinje nalikovati ‘Beskrajnom danu’, a prognostičari motre Vortex

Prognoze su takve kakve jesu, iz dana u dan nalikuju jedna drugoj, a promjenljivom i za studeni relativno toplom vremenu još uvijek se ne nazire kraj. Fronte nailaze jedna za drugom i tako će biti još prilično dugo. Već do kraja ovog dana, osim sunčanih razdoblja, u većini će Hrvatske ponovno biti kiše, ponegdje i obilnije, a na Jadranu će nekima nevolje stvarati opet jako, mjestimice i olujno jugo.

Jutro je na šibenskom području vedro i skoro bez vjetra. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici i Jezerima 12 °C, na Žirju 11, u Pirovcu i na Promini 9,  u Šibeniku, Primoštenu i Oklaju 8, u Vodicama i Skradinu 7, u Zatonu 5, u Bilicama 4, u Dubravi 3, a u Kninu i Drnišu 2 °C.

Nakon jutra, posebno u zaleđu, hladnijeg nego jučer u Dalmaciji će i danas biti toplo uz najvišu temperaturu od 16 do 20 °C. Bit će promjenljivo oblačno, a kiša je najvjerojatnija poslijepodne i navečer te u noći na subotu. Zapuhat će umjereno i jako jugo.

Na Jadranu će tijekom vikenda biti promjenljivo s povremenom kišom, vjerojatno obilnijom na jugu. Puhat će uglavnom jugo i jugozapadnjak, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati. U prvom dijelu novoga tjedna ponovno je moguće vjetrovitije i kišovitije vrijeme uzduž cijeloga Jadrana.

Studeni i početak prosinca razdoblje je godine u kojem polarni vrtlog iznad Arktika – Vortex doživljava svoj maksimum, a uz sve kraće dane slojevi stupca zraka su uz pad tlaka sve hladniji. Dva su scenarija. Blokada hladnog zraka u polarnom krugu i za nas blaga zima ili zagrijavanje i pritisak na polarni vrtlog, njegovo razdvajanje i spuštanje dijela prema južnim širinama. A sve od pola je južno pa je samo pitanje, kao u ruletu gdje će krenuti hladna loptica – u Ameriku, Aziju ili k nama.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.