Projekt koji će promijeniti lice Skradina, ali i Hrvatske. Golferi bi uskoro mogli puniti rupe na Prukljanu

Unsplash

Golferi bi uskoro mogli puniti 18 rupa na Prukljanu kod Skradina. Naime, Ministarstvo državne imovine, pod vodstvom Gorana Marića, nakon 10 godina je konačno pokrenulo potragu za investitorima te će do 1. ožujka prikupljati neobvezujuće ponude.

Uz golf terene bit će sagrađeni svi prateći sadržaji poput hotelskih i ugostiteljskih objekata, a u planu je i gradnja vodenog parka na Prukljanu. Projekt na 140 hektara zemljišta o kojem se već desetak godina priča zdušno podržava Nediljko Dujić, županijski šef HDZ-a, a odnedavno i savjetnik Uprave Hrvatskih šuma. Zapravo, on je u svom mandatu na čelu Skradina i došao na ideju o dovođenju najboljih svjetskih golfera na Prukljan.

– Nažalost, prije 10 godina mnogi zakoni u Hrvatskoj nisu bili usklađeni pa nije došlo do realizacije projekta, iako je već tada bilo jako puno interesa. Ova Vlada očito ima namjeru  napraviti iskorak koje dosadašnje nisu uspjele, a javni poziv je uvod u konačnu realizaciju projekta – istaknuo je Dujić.

Milijarde u našem dvorištu

Projekt bi bio ‘težak’ najmanje milijardu kuna, prema svjetskim parametrima ulaganja u slične komplekse. Također, smatra Dujić, postali bismo svjetska destinacija prepoznatljiva u golf svijetu.

– Iako je prije četiri godine projekt golfa na Prukljanu stavljen u strateške projekte Republike Hrvatske, on nije realiziran, a pozadina svega su interesi stranih država koje žele da se kompliciraju investicije u Hrvatskoj. Dakako, tako oni profitiraju – veli Dujić.

Priča je, dakle, pokrenuta i ima jako puno potencijala jer je zemljište u vlasništvu države i infrastrukturno dobro pozicionirano, na samom izlazu s autoceste. To su prepoznali i u svjetskoj golf federaciji pa su poziciju proglasili kao najbolju na istočnoj obali Jadrana.

– To je vrlo važno jer što će nam golf teren ako ga neće koristiti najbolji svjetski golferi. Uz njih će, naravno, doći i rekreativci i sva ostala svita. Zato bi tamo trebala niknuti 1.500 ležajeva s vlastitom marinom – podsjetio je Dujić.

Golferski raj na Prukljanu 

Da nema zainteresiranih ulagača, sigurno ne bi bilo ni javnog poziva Ministarstva, a od projekta bi, kaže bivši skradinski gradonačelnik profitirao, cijeli kraj. S njime se apsolutno slaže i sadašnji gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković koji dodaje da ne treba ni spominjati koliko je golf na Prukljanu važan projekt.

– Sve ono što je objavljeno na stranicama Ministarstva državne imovine je manje-više to i o njima ovisi daljnja dinamika ulaganja. To je ogroman turistički projekt i već pri otvaranju ponuda vidjet ćemo koliko je ozbiljnih investitora jer treba napraviti i idejni projekt koji jako puno košta, što će isključiti kojekakve ‘padobrance’ – naglasio je skradinski gradonačelnik.

Ulaganje od više stotina milijuna eura možda bi, kaže, bila najveća turistička ‘greenfield’ investicija čak i u državi. Svakako bi popravila krvnu sliku grada i županije i donijela sredstva koja bi bila iskorištena u razvoj, demografsku obnovu i otvaranje drugih radnih mjesta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.