Projekt svih projekata za Murter i Betinu: Potpisani ugovori za sustav odvodnje vrijedan 155 milijuna kuna

Ugovore o sufinanciranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnje sustava odvodnje za aglomeraciju Murter-Betina potpisali su danas u Murteru ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Frane Malenica te načelnici općina Murter-Kornati i Tisno Toni Turčinov i Ivan Klarin. Nakon desetljeća čekanja i polusatnog kašnjenja bez ikakve isprike pozvanim novinarima i gostima svi su stavili potpis na dokumente koji osiguravaju financiranje izgradnje mreže odvodnje na područja naselja Murter i Betina dužine 30 kilometara, šest crpnih stanica te jednog uređaja sa pročišćavanje otpadnih voda. Vrijednost projekta nešto je veća od 155 milijuna kuna od čega se 70 posto financira sredstvima Europske unije, 12 posto osigurale su Hrvatske vode, 12 posto Republika Hrvatska i oko šest posto općine Murter-Kornati i Tisno. Radovi će početi iza nove godine, a završetak projekta i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa se do kraja 2022. godine.

toni

– Godinama se radilo na ovoj našoj kanalizaciji i zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovome, najviše današnjim gostima i našim domaćim snagama. Ovo je jedan od najvažnijih projekata za naše dvije općine. Mi smo jako turističko mjesto koje velikim koracima grabi naprijed i odvodnja za nas znači puno. Temelj našeg razvoja je zaštita okoliša i čistoća mora, a sve ono što nam ne ide u odvodnju ide u more i u podzemne vode pa je za nas to veliki problem s kojim smo dobro upoznati. Dobrobiti ovog projekta uživat će već naša djeca i nadam se da će bageri vrlo brzo početi s radovima, kazao je Turčinov.

Danas potpisane ugovore Ivan Klarin ocijenio je temeljem projekta budućnosti.

klarin

– Svi mi ulažemo jako puno truda u naše lokalne samouprave, pogotovo u pripremama sezone, međutim nekakav ozbiljniji razvoj turizma na otoku bez sustava odvodnje nije moguć. Vjerujem da ćemo, nakon ovog, do kraja godine potpisati za drugi dio našeg projekta odvodnje Pirovac-Tisno-Jezera. Bit će potrebno dosta strpljenja dok se sve to izvede kako treba, bit će nervoze, ali ljudi moraju biti svjesni da je ovo projekt svih projekata i na njemu počiva budućnost razvoja cijelog otoka, a posebno naše glavne djelatnosti – turizma, kazao je Klarin, naglasivši kako je do trenutka potpisivanja ugovora odrađen veliki posao sređivanja imovinsko-pravnih odnosa što ni malo nije bilo lako, pogotovo u starim jezgrama Murtera i Betine.

Suradnja šibenskog Vodovoda i općina Murter-Kornati i Tisno počela je prije desetak godina na pripremi projekta.

malenica

– Prva faza tog projekta je napravljena uz financiranje Svjetske banke, a obuhvatila je dvije crpne stanice, oko dva kilometra gravitacijskih cjevovoda i oko 1400 metara tlačnih cjevovoda te podmorski ispust s difuzorom. Sada slijedi izgradnja kanalizacijske mreže, uređaja za pročišćavanje i rekonstrukcija oko 13 kilometara vodovodne mreže. U ovom projektu lokalne jedinice sufinanciraju oko 6,3 posto što je puno povoljnije nego što ima Grad Šibenik koji sufinancira s 8,3 posto svoju odvodnju. Projekt ćemo realizirati do kraja 2021. godine, a mi u Vodovodu imamo i znanje i iskustvo na ovakva dva realizirana projekta. Natječajna dokumentacija je spremna i mislim da će već tijekom ljeta biti raspisan natječaj za izgradnju uređaja i rekonstrukciju mreže u naseljima Betina i Murter, rekao je Malenica.

Današnjim potpisom ugovora dogovorena je suradnja i dinamika koja će jamčiti uspješnu realizaciju projekta odvodnje, a nakon Vodica, Tribunja i Srime, projekta koji je pred dovršetkom u Hrvatskim vodam zadovoljni su pokrivenošću Šibensko-kninske županije.

djurokovic

– Pokrenut je projekt Šibenika vrijedan 500 milijuna kuna i današnji od 155 milijuna kuna, ukupnu čine 760 milijuna kuna pokrenutih i aktivnih projekata u ovoj županiji. Možemo svi zajedno biti zadovoljni jer činimo korak više ka poboljšanju sigurnosti zaštite našega mora, omogućavanju kvalitetnijeg života i daljnjem unaprjeđenju turizma. Nesumnjiva će biti korist za priključenje 8.500 novih korisnika što će omogućiti zbrinjavanje otpadnih voda i u najvećim turističkim špicama, rekao je Đuroković, najavljujući do kraja ove godine pripremu i pokretanje novih projekata na prostoru Šibensko-kninske županije.

Ministar Tomislav Ćorić čestitao je svima koji su sudjelovali u pripremi projekta odvodnje za Murter i Betinu.

coric

– Preko 85 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije i više od 30 milijuna kuna od Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda, a ostatak od jedinica lokalne samouprave, držim da je ovo najbolji mogući način financiranja objekata komunalne infrastrukture i zbog toga još jednom čestitam svima. Ono što želim i nadam se tome, a s Vodovodom i odvodnjom Šibenik imamo sjajna iskustva, siguran sam da će ovi natječaji biti čim prije pozitivno dovršeni i da ćete vrlo brzo krenuti s radovima, kazao je ministar Ćorić i pozvao se na otvorenje sustava.

coric2 gosti potpis potpis2 potpis3 rukovanje turcinov

kan

akan2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.