Projekt za europske otoke Tonina Picule nagrađen prestižnom nagradom

‘Water Saving Challenge’ odnosno izazov štednje vode na otocima, zajednički projekt zastupnika Picule te Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma, izabran je za najbolji projekt u kategoriji održivog upravljanja vodom u sklopu ‘The Greening Islands Award’ ove subote na talijanskom otoku Favignana.

Natječaj je organiziran u sklopu Međunarodne konferencija Greening The Islands, koja okuplja stručnjake iz područja održivog razvoja specijalizirane za otočne zajednice, a koja se ove godine održavala  na otočiću Favignana nadomak Siciliji. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: obnovljiva energija i energetska učinkovitost, održiva mobilnost te održivo upravljanje vodom. Pobjednike se odabire temeljem glasova žirija te broja glasova dodijeljenih od strane stručne javnosti koja je glasovala u internoj online anketi.

Water Saving Challenge projekt okuplja osam europskih otoka iz Grčke, Francuske, Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske koji, kombinirajući vlastita iskustva i znanja, kreiraju jedinstven model održivog upravljanja vodnim resursima temeljen na inovativnim tehnologijama i politikama. Upravo je Komiža na otoku Visu bila domaćin središnjoj projektnoj konferenciji ovog rujna gdje su predstavnici svih osam otoka kroz tri dana radionica postavili temelj modelu, koji je jučer nagrađen od strane stručnjaka. Projekt se nastavlja i u sljedećoj godini kada se očekuje predstavljanje priručnika i lansiranje web stranice u Bruxellesu i Zagrebu.

– Ova nagrada otočnom znanju, vještini i predanosti napretku vlastite zajednice potvrđuje da je koncept pametnih otoka zaživio. Čestitam svim otočanima koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i posvetili ga ovom projektu a napose našim Lastovljanima i Višanima. Oni su dali neprocjenjiv doprinos u ime hrvatskih otoka – kazao je zastupnik Picula povodom dodijeljene nagrade WASAC projektu.

Zastupnik Picula, potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, pokrenuo je početkom godine WASAC projekt u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma kao praktičan primjer kako sami otočani mogu biti kreatori rješenja za otočne ali i kopnene probleme. Upravo komponenta projekta koja je otočane stavila u fokus kreiranja primjenjivih rješenja osigurala mu je prestižnu nagradu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.