Prošle je godine TLM ‘kihnuo’, treslo se gospodarstvo cijele županije

U Šibensko-kninskoj županiji u 2015. godini poslovalo su 1.952 mala poduzetnika, 23 srednja i samo dva velika poduzetnika; Solaris i TLM Impol. Broj malih poduzetnika porastao je u odnosu na godinu prije za 3 posto, ali je broj srednjih smanjen za više od 11 posto. Rečeno je to na danas održanoj osmoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Šibenik. Na osnovne pokazatelje gospodarskih kretanja u Šibensko-kninskoj županiji najveći je utjecaj imala situacija u TLM-u.

-Cijelu prošlu godinu su obilježile velike poteškoće u našem najvećem poduzeću TLM, što je bitno utjecalo na smanjenje prihoda. Lani su nam prihodi pali za skoro 19 posto, a ako gledamo samo prerađivačku industriju pad prihoda je 37,6 posto, rekla je Magda Lakoš-Mioč, direktorica Županijske komore Šibenik.

zup-gosp-komora-2

Prihodi u gospodarstvu rasli su u djelatnostima pružanja usluga smještaja i pripreme hrane te u djelatnosti opskrbe vodom. U strukturi gospodarstva došlo je do promjena koje se najbolje vide u strukturi prihoda u Šibensko-kninskoj županiji.

Usporedba s pred kriznom 2008. godinom otkriva da je tada udio prerađivačke industrije bio 45,9 posto, a lani samo 27,5 posto. Zaokret u strukturi gospodarstva Šibensko-kninske županije potvrđuje i djelatnost smještaja, koja je 2008. godine sudjelovala sa 7,5 posto, a prošle godine je narasla na 15 posto.

Kriza građevinskog sektora uzela je svoj danak, pa je tako ta grana gospodarstva od 8,5 posto udjela 2008. godine, u prošloj godini palo na 5,8 posto. Jedina stabilna gospodarska grana u Šibensko-kninskoj županiji jest trgovina.

zup-gosp-komora-3

-U prošloj godini ukupni pad prihoda je skoro 12 posto u odnosu na godinu prije. Tvrtke koje su poslovale s dobiti povećale su svoju dobit za 10 posto, a one koje su poslovale s gubitkom povećale su gubitke za skoro 52 posto u odnosu na 2014. godinu, kazala je Magda Lakoš-Mioč.

Investicije u dugotrajnu imovinu u gospodarstvu su lani ipak u porastu i to za 15 posto, a prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 4.306 kuna i veća je nego godinu prije za 3,7 posto.

Broj poduzetnika lani je smanjen samo u Vodicama. Zanimljiv je podatak o ukupnim prihodima poduzetnika po gradovima i općinama Šibensko-kninske županije, gdje je Šibenik prvi sa 59,3 posto svih prihoda gospodarstva u našoj županiji, slijedi Drniš sa 11 posto, udio Vodica je samo 7,9 posto, Knina 6,9 posto, a Skradina simboličnih 0,9 posto. Sve općine zajedno ostvaruju samo 14 posto ukupnih prihoda gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji.

Teška godina za TLM ostavila je trag i na vanjskotrgovinskoj razmjeni Šibensko-kninske županije, pa je tako lani izvoz bio manji nego 2014. godine za 47,4 posto, a uvoz je smanjen za 42,5 posto.

-Ne možemo govoriti o dobroj slici gospodarstva. Ova kretanja smo predvidjeli i znali smo da će rezultati gospodarstva biti u silaznoj putanji. Nadamo se da to razdoblje pomalo ostaje iza nas. Veseli nas konsolidacija Impol TLM-a, što će biti od velike i značajne koristi za podizanje ukupne snage, a i strukture gospodarstva. Turizam nam po nekoj svojoj inerciji ide gore, međutim imamo izuzetno lošu strukturu hotelskog smještaja. Destinacije nam se podižu, ali za kvalitetniji rezultat i dulju sezonu potrebno je imati odgovarajuće hotelske smještaje, kojih još nedostaje, kazao je Ivan Soža, predsjednik Županijske komore Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.