Prošlo je 26 godina od operacije Miljevci, dotad najveće akcije Hrvatske vojske u oslobađanju okupiranog područja od agresora

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas će na Miljevcima biti obilježena 26. godišnjica akcije Miljevci u kojoj je oslobođeno 108 četvornih kilometara Miljevačkog platoa i sedam okolnih sela.

Naime, učestala i temeljita izviđanja okupiranog teritorija Miljevaca, kvalitetna priprema akcije i mala varka s otvaranjem Međunarodnog dječjeg festivala rezultirali su 21. lipnja 1992. godine uspješnom akcijom hrvatskih branitelja u kojoj je oslobođeno 108 četvornih kilometara Miljevačkog plato i svih sedam njegovih sela. Značaj te akcije je i ogroman utjecaj na demoraliziranje neprijatelja koji više nikada nakon te akcije nije imao stopostotni odziv svojih vojnika i zapovjednika.

Operacija Miljevci do tog trenutka Domovinskog rata, bila je najveća akcija Hrvatske vojske u oslobađanju okupiranog područja od jugo-srpskih agresora.

Bitka za Miljevački plato odrađena je nakon oslobađanja Nos Kalika, a hrvatski branitelji tom su akcijom uspostavili novu crtu bojišnice koja se nije pomicala sve do akcije ‘Oluja’ u kolovozu 1995. godine.

Zbog stalnih topničkih napada po Šibeniku, Skradinu i čitavoj šibenskoj bojišnici, izvedena je operacija Miljevci. Povod za akciju dali su im agresori koji su minirali i palili kuće Miljevačkog platoa i terorizirali ostatak hrvatskog stanovništva. Operacija je izvedena u nepovoljin uvjetima za Republiku Hrvatsku koja se tada nalazila u stanju ‘ni rata ni mira’. Inicijativa operacije potekla je od neposrednih zapovjednika. Pripremljena je u tajnosti, a provedena u jednom danu. Područje operacije je bilo sedam većih sela i više zaseoka u kojima je živjelo oko 1.300 stanovnika, isključivo Hrvata. Područje je omeđeno rijekom Krkom, rijekom Čikolom i padinama Promine.

Krunoslav Mazalin, zapovjednik akcije i tadašnji zapovjednik 4. bojne 113. šibenske brigade, ispričao je lani za Šibenski portal kako je operacija provedena.

Dok su u ‘Krajini’ na TV-u gledali hrvatske zapovjednike na otvaranju Festivala djeteta, oslobađanje Miljevaca već je počelo

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.