Prvi bageri Poljanu će raskopati 1. listopada. Nema straha za statiku kazališta, više se treba ‘plašiti’ arheoloških nalaza

Radovi na Poljani, odnosno gradnja troetažne podzemne garaže sa 256 parkirnih mjesta i uređenim gradskim trgom, počinju 1. listopada. Potvrdio nam je to danas šibenski gradonačelnik Željko Burić te dodao da je ugovorni rok Lavčevića i partnera 18 mjeseci, a najkasnije do početka ljeta 2020. godine Poljana mora biti u funkciji.

– Tamo će biti tri etaže, ali i centralni trg koji konačno vraćamo Šibenčanima nakon niza godina, rekao bih i desetljeća. Reći ću i da je ova sezona pokazala koliko su parkirališta potrebna Šibeniku – istaknuo je Burić.

Spomenik vizionaru Anti Šupuku

Ideja je, dodaje gradonačelnik, da se na platou Poljane pokuša realizirati spomenik Anti Šupuku, prvom hrvatskom gradonačelniku Šibenika, ali i čovjeku koji je zaslužan što je Šibenik prvi u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

– Ne treba to biti neki voluminozni objekt, već moderan i intereaktivni pristup liku i djelu Ante Šupuka. Nedvosmisleno treba prikazati poruku da je on zaslužan za moderan Šibenik. Sutra upravo slavimo njegovo najvažnije djelo, ali ono nije dovoljno prezentirano niti poznato – smatra gradonačelnik Burić.

Šibenik, dakle, već ove jeseni postaje veliko gradilište jer počinje druga faza projekta aglomeracije Šibenik vrijedna 400 milijuna kuna. U gradskoj upravi zato već uvelike razmišljaju kako će preusmjeravati promet jer jasno je kao dan da će biti velikih prometnih gužvi. No, pojavila se i nova bojazan u šibenskim kulturnim krugovima, a to je da će kopanje Poljane ugroziti statiku kazališta koje je sagrađeno prije 148 godina.

Kazalište ostaje gdje je skoro stoljeće i pol

Ipak, to opovrgava šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta uz napomenu kako su napravljena sva moguća istraživanja, a projekt je, uostalom, dobio valjanu građevinsku dozvolu. Jedan od vodećih šibenskih statičara, Vilko Ivić iz tvrtke Izgradnja projekt, također nam je potvrdio da razloga za strah nema.

– Postoji dokument koji se zove Zaštita građevne jame, a najčešće ga rade inženjeri iz IGH. Poljana je upravo zbog toga i sondirana, a na temelju toga su geoeksperti izradili projekt. To je visokosofisticiran projekt. Kod nas u Šibeniku su takvi projekti rijetkost, ali nisu u Zagrebu. Veći ‘strah’ za projekt je mogući arheološki nalaz koji bi ga zaustavio na određeno vrijeme – objasnio je Ivić.

Što se tiče arheologije, Mileta podsjeća kako su prije dvije godine radili istraživanja u suradnji sa šibenskim konzervatorima.

– Našli smo ono što su konzervatori smatrali da će naći. Na tri lokacije smo istraživali, a na dvije se znalo da su stare gradske zidine. I to, uz Perivoj Roberta Visianija te između kazališta i gradske knjižnice. Na trećoj lokaciji se sondiranjem našao uzorak, ali se ustanovilo da je to stari kanalizacijski sustav – pojasnio je dogradonačelnik Mileta te dodao da će u slučaju pronalaska artefakti biti uklonjeni i prezentirani negdje drugdje.

Hoće li u međuvremenu rasti cijene parkinga?

Projekt je sveukupno vrijedan nešto manje od 50 milijuna kuna, a Gradski parking je njegov nositelj i sudjelovat će s 25 milijuna kuna. Taj novac namaknuli su kreditom, na što se više puta osvrtala oporba. Naime, smatraju kako će to Gradski parking dovesti do propasti, ali i da će narasti cijene parkinga u gradu.

– Poljana neće pokopati Gradski parking. Digli smo 25 milijuna kuna jer danas parking više nije  luksuz nego nužna potreba. Cijene parkinga u Šibeniku su iste od 2006. godine. Kada sagledamo Poljanu, studija gospodarske opravdanosti napravljena je po postojećim cijenama – istaknuo je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat, ali nije nam egzaktno odgovorio hoće li uskoro biti podizanja cijena.

Bageri na Poljani čekat će jesenske dane. Razlog je taj što poštar nije zvonio dva puta

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.