Uočavanje detalja iz velikih udaljenosti

Rano otkrivanje požara: U šibenskom zaleđu predstavljen zrakoplovni sustav ‘Orbiter 3’Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Upotreba Besposadnog zrakoplovnog sustava ‘Orbiter 3’ u protupožarnom izviđanju predstavljena je na danas u šibenskom zaleđu.

Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) ‘Orbiter 3B’ novo je sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH.

Tijekom lansiranja bespilotne letjelice zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH pukovnik Zvonimir Rogić pojasnio je kako je riječ o sustavu koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti.

– Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice – naglasio je pukovnik Rogić.

Današnja prezentacija prikazala je ulogu bespilotne letjelice u protupožarnoj sezoni koja se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, za rano otkrivanje požara, za praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima.

– Simulirali smo identifikaciju piromana te smo kroz predpoletni pregled i samo lansiranje i sletanje prikazali kakvi su uvjeti koji trebaju biti zadovoljeni za let – objasnio je zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije GS OS RH satnik Božo Kriletić.

MORH / M. Čobanović

Dodao je kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti te kako je uz integrirani dnevno-noćni senzor moguće obavljanje zadaća u svim uvjetima te identifikacija piromana i na do pet kilometara udaljenosti.

U vremenu od početka Protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno sa 19. srpnja u 8.00 sati, tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran 11 puta, pri čemu je ostvareno oko 7.25 sati naleta.

Primarni cilj Besposadnog zrakoplovnog sustava ‘Orbiter 3’ je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60 posto, a Hrvatska vojska koristi ga u omjeru 40 posto i to za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštite od požara i slično.

MORH / M. Čobanović

Besposadni zrakoplovni sustav ‘Orbiter 3B’ sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.