Raste broj građana koji se cijepe protiv gripe: Vrhunac epidemije tek stiže, a u županiji preostalo jedva 400 doza cjepivaFoto: Ilustracija

Tek 400 od ukupno 10 tisuća doza cjepiva protiv gripe preostalo je Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije otkako je počelo cijepljenje prije mjesec dana. Naime, i ove godine županijski Zavod bilježi porast broja građana koji se žele cijepiti protiv gripe, pa nije isključeno ni nabavljanje dodatnih doza cjepiva, što nam je potvrdila i Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

– Ove sezone nabavili smo 10 tisuća doza cjepiva, što je za dvije tisuće više nego protekle sezone. Nakon mjesec dana preostalo nam je oko 400 doza, a s obzirom na potražnju sljedeće sezone planiramo nabaviti još više doza – govori Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U Šibensko-kninskoj županiji zasad još nema evidentiranih slučajeva oboljelih od gripe, a vrhunac se, predviđa Parat Baljkas, očekuje u drugoj polovici siječnja i prvoj polovici veljače.

– Novi val potražnje za cjepivima očekujemo kada počnemo bilježiti prve oboljele od gripe. Naime, svih 10 tisuća nabavljenih doza namijenjene su rizičnim skupinama, odnosno osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije i nemoćne, institucijama za njegu kroničnih bolesnika uključujući i djecu, kroničarima koji boluju od bolesti srca, pluća, bubrega i malignih bolesti, osobama sa slabijim imunitetom i zdravstvenim djelatnicima. Također, preporuča se i cijepljenje trudnica s obzirom da za njih prebolijevanje može biti dosta teško i rizično, a dijete se ne smije cijepiti do šestog mjeseca života, pa na taj način protutijela dobiva preko posteljice majke – objašnjava voditeljica Službe epidemiologije.

Dakle, građani koji ne spadaju u rizične skupine mogu se obratiti svom liječniku obiteljske medicine i cijepiti se kod njega, ali cjepivo moraju sami kupiti u ljekarni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.