Raste broj oboljelih od gripe: Samo prošlog tjedna županijski Zavod registrirao je novih 218 slučajeva oboljelih

Ukupno 312 slučajeva oboljelih od gripe registrirano je u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, a najveći broj oboljelih, njih 218, oboljelo je u drugom tjednu siječnja, doznajemo od voditeljica Službe za epidemiologiju Ankice Parat Baljkas.

– Smrtnih slučajeva nema. Većina oboljelih, dakle, registrirana je u prvom i drugom tjednu ove godine, a za tekući tjedan tek prikupljamo podatke, no ono što je vidljivo jest da ima dosta oboljelih – govori Parat Baljkas.

S obzirom da je pandemija tek počela, doktorica Parat Baljkas objašnjava kako stanje nije alarmantno već uobičajeno za sezonu gripe.

– S obzirom da se svega osam posto kućanstva u Hrvatskoj cijepi protiv gripe, broj oboljelih u odnosu na taj podatak je zanemariv. Važno je za napomenuti kako je jedina prava prevencija cijepljenje, dok je sve ostalo, poput izbjegavanja javnih skupova u zatvorenim prostorima, redovitog pranja ruku i prozračivanja prostorija, ograničenog karaktera – napominje epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ove sezone u 97 posto slučajeva prevladava gripa tipa A, i to pandemijski H1N1.

– Kod nas je broj oboljelih podjednako raspoređen po svim dobnim skupinama. Možda nešto više obolijevaju mlađa i srednja generacija, ali ono što je bitno jest da mlađi ljudi gripu lakše prebole, premda se i kod njih zna zakomplicirati. Gripa je teška bolest koja nas doslovce baci u krevet i treba je preležati. Uz djecu do pet godina, koja ove godine spadaju u rizičnu skupinu, tu su i trudnice – poručuje Parat Baljkas.

Vrhunac epidemije u narednih mjesec dana

Inače, u Hrvatskoj je do 13. siječnja registrirano ukupno 8.468 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava, njih čak 5.327 stiglo u drugom tjednu siječnja. Najviše oboljelih je u Brodsko-posavskoj županij, Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Navedeno upućuje da se i dalje nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati – izvijestili su iz HZJZ-a.

Od gripe su najviše oboljela djeca predškolske dobi, dok je najmanja stopa obolijevanja kod osoba od 65 godina i više.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.