Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora! Kriv je za genocid u Srebrenici

Raspravno vijeće Haškog suda u podne je proglasilo zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida, javlja RTL. Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice, da je kriv za istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, deportacija kao zločin protiv čovječnosti, teroriziranje, napadi na civile, uzimanje taoca…

Kad je riječ o Udruženom zločinačkom pothvatu članovi su bili Karadžić, Krstić, Popović, Tolimir, Borovčanin…, a Vijeće je također vezano uz Srebrenicu utvrdilo da je glavni cilj bio da se eliminiraju Muslimani ubijanjem muškaraca i dječaka te prisilnim odvođenjem žena, djece i starijih muškaraca.

Zaključeno je da bez Mladića zločini na ovakav način ne bi mogli biti izvedeni.

Također, Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat u Sarajevu te da je Mladić ograničio isporuku humanitarne pomoći civilima od 10. travnja 1994. nalažući svim jedinicama VRS-a da blokiraju sve humanitarne organizacije na teritoriju bosanskih Srba.

Vijeće smatra da je Mladić imao značajnu ulogu u provedbi udruženog zločinačkog pothvata.

Kako je sudac rekao Mladić je bio u izravnom kontaktu s Vojskom Srbije, a isto tako često savjetovao je političare bosanskih Srba. Ograničio je i isporuku humanitarne pomoći civilnom stanovništvu, a isto tako imao je i kontrolu nad sustavom širenja propagande te namjerno davao izjave kojima je na krivi zaključak navodio medije i međunarodnu zajednicu.

Tako da je sudac zaključio da bez njega zločini ne bi bili počinjeni na način na koji su bili počinjeni te je Vijeće zaključilo da je Mladić dao značajan doprinos uklanjanju muslimana i Hrvata s teritorija pod kontrolom bosanskih Srba.

Inače, odvjetnik Ratka Mladića zatražio je pauzu kako bi njegov klijent otišao na zahod, a pauza je trajala oko 20 minuta. Navodno je Mladić imao zdravstvenih problema, zbog čega je i pregledan- Zbog uzrujanosti mu je izmjeren tlak, a odvjetnik Dragan Ivetić kazao je kako je Mladić na ‘rubu smrti’. Sudac Orie ustanovio je da mu tlak nije toliko visok i odlučili su nastaviti s čitanjem presude, na što je Mladić podivljao vičući ‘ovo je laž’, a Orie je naložio prekid i micanje Mladića iz sudnice.

Cijeli članak pročitajte na RTL-u.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.