Ravnateljica šibenske bolnice nikad nije dobila dojavu o korupciji. Kategorički osuđuje bilo kakvo mito

Sanja Jakelić/Ravanteljica OB Šibenik/Arhiva

Mita i korupcije u šibenskoj bolnici nema, rekla nam je ravnateljica bolnice dr. Sanja Jakelić te istaknula kako nikad nije dobila nikakvu anonimnu ni pismenu dojavu o takvim nezakonitim radnjama. Međutim, naglasila je da ne znači da korupcije nema ako ona za to ne zna ili joj nije prijavljen slučaj. Naravno, pitanje o korupciji smo joj postavili ponukani slučajem splitskog kardiokirurga koji je prošlog tjedna uhvaćen u primanju mita od tri tisuće eura za operaciju na srcu.

– Bila sam pomoćnik ravnatelja u vrijeme dr. Željka Burića i bavila sam se isključivo pritužbama pacijenata. Od 2011. godine do danas nemam nikakvih saznanja o eventualnim koruptivnim djelovanjima u bolnici. Nisam osobno čula ni usmene glasine o mitu. Svi mi doktori povremeno dobijemo čokoladu, 20 deka kave, no o bilo kakvim vrstama ucjenjivačkog mita nemam saznanja – kazala nam je ravnateljica bolnice.

Kategorički osuđuje bilo kakve oblike korupcije u zdravstvu jer je to nedopustivo prema pacijentima, a i zbog toga što zdravlje nema cijenu.

– Zdravlje ne smije ni imati cijenu. Isto tako, svjesni smo da korupcija postoji i ne smijemo zatvarati oči. Mi u zdravstvu čujemo za mito, ali ne znamo gdje. No, o tome se čak i ne priča u šibenskoj bolnici. Znate zašto? Jer nemamo liste čekanja. Osim u području radiologije koja je dijagnostička metoda, a od operacija, osim za kataraktu, odnosno mrenu, koja nije vitalno ugrožavajuća za čovjeka. Pa i nije realno da se stvaraju koruptivne radnje – govori nam ravnateljica.

Nedostatak kadrova

Slučaj splitskog kardiokirurga je, kaže dr. Jakelić, izuzetno važan za Šibenik jer je naša bolnica izuzetno naslonjena na splitsku kliniku. Razloge za korupciju, od koje se još jednom ogradila, vidi u ljudima, odnosno u nedostatku istih.

– Split plaća cijenu dugogodišnjeg nedostatka liječnika, što im je problem zadnjih dvadesetak godina. Radi se o KBC-u koji je drugi najveći u državi i koji pokriva otprilike milijun ljudi. U vrijeme kad sam ja bila na specijalizaciji, Split je na nekim odjelima imao i po tri puta manje liječnika, nego što ima u Zagrebu na istim odjelima. Vjerujem da su ove stvari dogodile zbog kadrovske insuficijentnosti – smatra ravnateljica Jakelić te dodaje da se korupcija u zdravstvu javlja najčešće gdje je mali broj doktora, a velik broj pacijenata, što je slučaj s kardiokirurgijom.

Više specijalizacija, manje korupcije

U Splitu, prema saznanjima dr. Jakelić, djeluju dva vrsna kardiokirurga, a ostalo su specijalizanti ili mlađi specijalisti. Kardiokirurgija je izuzetno zahtjevna specijalizacija i nije ju jednostavno ni dobiti, a ni završiti te je svakako riječ o jednom o najstresnijih zanimanja u zdravstvu.

– Treba jasno reći koliko imamo u Hrvatskoj deficitarnih specijalističkih djelatnosti kao što su, primjerice, kardiokirurgija ili neurokirurgija i kolike su liste čekanja za operacije koje nisu hitne. Jer, dobro se zna da se sve hitne operacije moraju obaviti što je prije moguće, a onda samim time se povećavaju liste čekanja za elektivne operativne zahvate. Jednostavno, mi moramo u javnom zdravstvenom sustavu imati dovoljan broj doktora koji mogu adekvatno liječiti naše pacijente. Ponavljam, moraju se raspisivati specijalizacije, a ako se na bilo koji način dovede u pitanje opstojnost kardiokirurgije u Splitu, patit će i svi šibenski i dalmatinski pacijenti – poručuje  dr. Jakelić te dodaje da se novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđa mogućnost stimuliranja doktora koji rade u javnozdravstvenom sustavu na rad u više bolnica ili klinika, što će omogućiti dostupnost stručnjaka u svim krajevima Hrvatske.

Šibenska liječnička struka dakako nije sretna zbog splitskog slučaja s mitom. To je pljuska svima, dodaje ravnateljica šibenske bolnice koja misli da nije dobro što su svi liječnici jednako plaćeni.

– Treba plaćati ljude prema uvjetima rada te prema izvršenosti posla. Mnogi doktori su s razlogom frustrirani jer neki rade više, a primaju jednako kao i oni koji rade manje. Rješenje se nazire jer s prvim danom nove godine na snagu stupa novi zakon koji će omogućiti stimulaciju ili nagrađivanje liječnika koji rade i dobro i puno, što je u svakom slučaju veliki pomak – zaključila je dr. Sanja Jakelić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.