Rekordna godina: Ministar Cappelli otvorio 11. izdanje Kongresa hrvatskog kampinga

Jedanaesto izdanje Kongresa hrvatskog kampinga koji se održava u šibenskom naselju Solaris u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske otvorio je danas svečano ministar Cappelli.

U posljednjih deset godina, Kongres hrvatskog kampinga, u organizaciji KUH-a, nametnuo se kao centralni skup razmjene znanja i iskustava, edukacije i susreta predstavnika hrvatskog kamping sektora i povezanih djelatnosti.

Kamping segment čini četvrtinu ukupnog smještajnog kapaciteta u Hrvatskoj te je stoga vrlo velik i važan dio turističkog gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Osim što omogućuje kvalitetnu promociju prirodnih i kulturnih potencijala područja u kojem se razvija, kamping je posljednjih godina doživio značajne promjene u smještajnom obliku i tematskoj ponudi. Danas on, između ostalog, omogućuje luksuzan i aktivan odmor na najboljim lokacijama diljem Hrvatske, a posebno me veseli što sve veći značaj dobivaju i kampovi u kontinentalnom dijelu Hrvatske koji privlače goste iz cijeloga svijeta koji u njima provode i više od deset dana. Prema najnovijem istraživanju „Tomas kampovi 2017.“ Instituta za turizam potrošnja gostiju u kampovima porasla je za 25 posto te kako bi njihov boravak bio što ugodniji i kvalitetniji, nužno je kontinuirano raditi na obogaćivanju doživljajne ponude u kampovima, uvoditi dodatne standarde kvalitete i raznolikost usluge te ulagati u kvalitetu kampova – izjavio je ministar te čestitao svima okupljenima na rekordnoj godini za hrvatski kamping u ovoj povijesnoj godini za hrvatski turizam.

O položaju Hrvatske u europskom kampingu govorio je Tihomir Nikolaš, predsjednik Izvršnog odbora kamping udruženja Hrvatske koji je pritom izjavio kako su hrvatski kampovi po broju noćenja ove godine oborili sve rekorde, pa čak i rekord iz 1986. koja je bila najbolja za kampove.

– Danas noćenja u kampovima dosežu brojku od gotovo 19 milijuna, dok se hrvatski kampovi nalaze na visokom drugom mjesto po kvaliteti, šestom mjestu po cijenama, osmom po broju noćenja te na desetom mjesto po kapacitetu smještaja u Europi – kazao je Nikolaš.

Ovogodišnji 11. Kongres hrvatskog kampinga, održava se od 13. do 15. studenog te ima dva glavna elementa: stručno- edukativne prezentacije koje prate stručni dio te sajamski dio koji prate izložbe mobilnih kućica, glamping šatora i ostale opreme za kampove.

Na kongresu se kroz tri dana očekuje veliki broj predstavnika kamping industrije iz Hrvatske i inozemstva, vlasnika i predstavnika kampova, javnog sektora i drugih gospodarskih te strukovnih udruženja u Hrvatskoj. U sklopu kongresa, ujedno će se najboljim kampovima dodijeliti posebna priznanja za kvalitetu kampova Croatia’s Best Campsites, OK mini camps, Naj Kamp Adria 2017, oznaka Ecocamping te nagrada za najinovativnije kampove godine.

U prvih deset mjeseci, u hrvatskim je kampovima boravilo 2,8 milijuna posjetitelja koji su ostvarili gotovo 19 milijuna noćenja, tj. potaknuli su rast od 8,6 posto naspram prošlogodišnjih deset mjeseci. Među gostima koji posjećuju kampove najvećim dijelom prednjače posjetitelji iz Njemačke, Slovenije, Nizozemske, Austrije, Italije i Češke. Među najposjećenijim kampovima ističu se oni u Istarskoj, Primorsko- goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji te na lokacijama u Rovinju, Funtani, Tar-Vabrigi, Vrsaru, Medulinu i Malom Lošinju.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.