Revijina imovina od 20 milijuna kuna u veljači na dražbi za 6,7 milijuna kuna

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Skoro 18 godina od otvaranja stečaja i punih osam godina od donošenja prvog rješenja o prodaji nekretnina i pokretne imovine nekad uspješne šibenske tekstilne industrije Revije, Trgovački sud probat će 21. put prodati pogone u Bilicama.

Na javnoj dražbi opet će se naći 19 parcela u Bilicama ukupne površine 26.393 četvorna metra na kojima su izgrađeni upravna zgrada, proizvodni pogon, skladište i portirnica Revije. Svi objekti se ponovno nude na prodaju kao cjelina uz početnu cijenu od 6.760.253,65 kuna. Razlučno pravo na nekretninama imaju Ministarstvo financija i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Područni ured Šibenik čije pravo prestaje danom pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnina kupcu i nakon što kupac položi kupovninu i nekretnine mu budu predane.

Pokretnine Revije, koje čine profesionalne šivaće strojeve i sitni inventar u objektima u Bilicama, prodaju se po početnoj cijeni 189.968,95 kuna.

Ročište za 21. prodaju imovine Revije održat će se u šibenskoj Stalnoj službi Trgovačkog suda u Zadru 15. veljače sljedeće godine.

revija bilice

Podsjetimo, stečaj nad Revijom rekordno je dug stečajni postupak u Hrvatskoj. Pokrenut je još 19. ožujka 2001. godine. Tristotinjak radnica ostalo je bez posla i od sudskih priznatih 12 milijuna kuna duga za plaće i otpremnine, 2013. godine isplaćeno im je 3,3 milijuna kuna dobivenih prodajom zgrade Revije u središtu Šibenika.

Osim što se više nitko ne javlja na učestale pokušaje prodaje imovine, problem je i što država ima fiducijalno vlasništvo nad nekretninama i pokretninama Revije što znači da je prva na redu za naplatu svojih potraživanja koja su 6,5 puta veća nego je određena početna cijena za prodaju, pa za radnice ne ostaje ništa.

Rješenje za okončanje ove agonije, po stečajnom upravitelju Ivanu Rudi, bilo bi radikalno snižavanje cijene imovine, koja je s početnih 20-ak milijuna kuna za proizvodni pogon, strojeve i upravnu zgradu tijekom godina spuštena ispod sedam milijuna, a kupca i dalje nema. U protivnom stečaj bi mogao trajati beskrajno dugo jer je pokrenut po starom zakonu bez vremenskog ograničenja, odnosno traje dok se imovina ne proda.

Naslovna fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.