Ribanje i ribarsko prigovaranje na Jadriji: Kopali su jamu Sloveniji, a mi u nju upali

Vrijeme kao usred ljeta i zgodna mogućnost spajanja praznika u produljeni vikend privukli su veliki broj kontinentalaca na jadransku obalu. Ljetne destinacije pune su ljudi, vikendaši pripremaju kuće za sezonu, uređuju se barke prije porinuća i komentira se jedna uredba koja je pogodila sve ribolovce rekreativce.

Naime, godišnju ribolovnu dozvolu za rekreativni ribolov moglo se kupiti samo od 1. prosinca do 1. ožujka. Do tada je kriterij za godišnju dozvolu bilo stalno prebivalište u Hrvatskoj, a nakon tužbe Slovenije i packi koje smo dobili od Europske komisije, od ove godine i svi građani Europske unije imaju pravo na godišnju ribolovnu dozvolu. Hrvatska je tomu ‘doskočila’ određivanjem roka koji je najviše pogodio domaće rekreativce neupućene u ‘zanimljive’ tekstove Narodnih novina. Za razliku od naših rekreativaca, ribolovci Slovenije čak su i jumbo plakatima bili obaviješteni o roku za kupnju ribolovnih dozvola.

– Planirao sam, kao i svih godina prije, nekoliko dana godišnjeg odmora povezati s prvosvibanjskim praznikom i tada kupiti ribolovnu dozvolu za rekreacijski ribolov koju koristim tijekom ljetnih mjeseci i boravka u vikendici na moru. Zatekla su me nova pravila po kojima se godišnju ribolovnu dozvolu moglo kupiti samo do 1. ožujka. Sada mi nude dnevnu, trodnevnu i tjednu što mi uopće ne odgovara, a nema više ni mogućnosti kupnje mjesečne dozvole. Sve su te varijante preskupe za nas koji iz gušta ponekad ulovimo kojeg šparića, popa ili zelenku. Znam da su pravila mijenjali zbog Slovenaca, ali na ovaj način su naštetili najviše domaćim rekreativcima. Ne pada mi na kraj pameti platiti 300 kuna tjednu dozvolu, a godišnja je koštala 500 kuna, priča nam ogorčeni Damir iz Zagreba.

camac1

Zlatko iz Varaždina odlučio je kako ove sezone neće ni svoj mali čamac spuštati u more jer, kaže, u svom umirovljeničkom novčaniku nema 3.600 kuna koliko bi mu trebalo za 12 tjednih dozvola tijekom tromjesečnog boravka u vikendici na Jadriji.

– Tko je pisao te uredbe nema nikakve veze sa stvarnim životom. Ja sa ovom mojom kadicom od jedva dva metra ne mogu se upuštati u neki ozbiljni ribolov. Odem tu nekoliko metara od plaže i više uživam, nego što lovim. Ako se uhvati koji šparić dobro, ako ne opet dobro. Za taj užitak niti mogu, niti ću dati jednu cijelu mirovinu. Opet su opalili po malim ljudima, nama sitnim rekreativcima, kao da smo mi glavni krivci za masovni izlov iz Jadrana. Uspjelo im je. Ja ove godine neću iz mora izvući ni jednog šparića, a oni od mene ni jednu kunu. Kopali su jamu Sloveniji, a mi upali u nju, zaključuje vidno ljuti Zlatko.

Iz nadležnog ministarstva, koje je već upoznato s nezadovoljstvom ribara rekreativaca, poručili su onima koji su ih izravno kontaktirali neka prate njihove stranice jer će možda još jednom omogućiti kratki rok u kojem će se moći kupiti godišnja ribolovna dozvola. Možda kažu, pa tko vidi tu objavu možda i ‘ulovi’ dozvolu.

camac4

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.