EVN-ova konferencija

Rješenje budućnosti u Solarisu: Ljeta su sve duža i toplija, a hlađenje na plin sve dostupnije

Ljeta su duža i toplija, stoga će nam biti potrebni učinkovitiji sustavi za hlađenje od postojećih na električnu energiju. Njih će ubrzo zamijeniti plinski rashladni sistemi koji su se pokazali kao rješenje budućnosti. Zaključak je to okruglog stola koji je u sklopu konferencije ‘Hlađenje na plin’ danas održan danas u Solarisu.

– Danas je počela budućnost. Svi govore o klimatskim promjenama, a treba nam, naravno, električna energija, ali ne bismo je trebali uzimati za hlađenje. Prepoznali smo da su plinski sustavi za hlađenje puno učinkovitiji. EVN je spreman za te izazove – kazao je Peter Zaruba, član Uprave EVN-a Hrvatska, organizatora konferencije.

Njegov kolega Vlado Mandić, također član Uprave austrijske tvrtke koja je plinski koncesionar za Dalmaciju, dodao je kako su od 2011. godine izgradili plinsku distribucijsku mrežu te uložili maksimalan napor za smanjenje negativnih utjecaja na okoliš.

– Možemo reći da smo mazut, odnosno loživo ulje ‘free’. Uvođenjem plina u Splitsko-dalmatinskoj županiji nestao je izvor najvećega zagađenja – SO2. U drugoj fazi, od 2019. do 2030. godine, očekujemo značajan rast turizma u Dalmaciji te ubrzanu ugradnju klima uređaja  Tu je plin za hlađenje, a smanjit ćemo i opterećenje elektroenergetskog sustava Dalmacije. Riječ je o najboljem načinu za smanjenje troškova Županija, Gradova i Općina jer je plin energetski učinkovit – poručio je Mandić.

Cijena plina je povoljna te je 24 sata jednaka za razliku od električne energije. Kilovatsat plina košta 24 lipe, a kilovat struje oko 81 lipu, što je skoro četiri puta više. Kod novih objekata plaća se i priključna naknada, koja je 1350 kuna po kilovatu, a kod plina je 57 kuna, pojasnili su iz EVN-a.

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne unije za plin, pojasnio je kako je vršno opterećenje elektroenergetskog sustava prije tridesetak godina bilo zimi, dok se to sada promijenilo.

– Plin je u kontinentalnom dijelu zamijenio električnu energiju. Tako da su u današnje vrijeme vršna opterećenja ljeti. Velika vršna opterećenja ljeti mogu dovesti do iskakanja elektroenergetskog sustava. Inače, prijenos električne energije je pet puta skuplji od distribucije plina – naglasio je Pudić.

Predstavnik tvrtke Tencocasa iz Italije dodao je kako je hlađenje na plin vrlo jeftino i dosta je efikasnije od električne energije. Također, dobra je stvar što ostatak toplinske energije možeš iskoristiti negdje drugdje, što štedi novac. Problem je što je ljudi ne znaju puno o hlađenju na plin, ali korijeni te tehnologije sežu unazad 30 godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.